Skutini piškoti s pehtranom
Print Friendly, PDF & Email

Vonj pehtrana me vedno spomni na pehtranovo potico, ki jo res obožujem. Ker se skuta in pehtran, vsaj za moj okus, zelo dobro ujameta, sem se tudi odločila, da naredim te božanske piškote.

Skutini piškoti s pehtranom so mehki piškoti, ki se kar topijo v ustih. Tudi pripravljeni so povsem enostavno. Uporabila sem albuminsko kozjo skuto, ki jo pri nas občasno jemo. Lahko uporabite tudi drugo skuto. Noter sem vmešala še malo moke in ovsenega napitka ter seveda pehtran, ki skupaj s skuto poskrbi za krasen okus piškotov.

Enostavni in res odlični pehtranovi piškoti, zato jih le pripravite.

Pripomočki za skutine piškote s pehtranom

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za skutine piškote s pehtranom

  • 70 g albuminske kozje skute (lahko uporabite tudi drugo skuto)
  • 50 ml ovsenega napitka (lahko dodate tudi mleko ali drugi rastlinski napitek)
  • 110 g pirine bele moke
  • 2 – 3 žličke zdrobljenega in posušenega pehtrana (lahko tudi svež)
  • sladilo po izbiri (jaz sem dala 2 žlici brezovega sladkorja)
  • ščepec soli
  • 1 žlička vinskega kamna

Kako naredimo skutine piškote s pehtranom

Albuminska kozja skuta je narejena iz sirotke in je boljša, ker je lažje prebavljiva. Vsebuje pa tudi zato več rudnin in mineralov in manj maščob. Namesto kozje skute lahko v tem receptu uporabite tudi kravjo skuto.

V posodo najprej odmerim skuto, ki jo nato še malo pretlačim z vilicami ter ji dodam pehtran. Jaz sem uporabila posušen pehtran, če imate doma svežega lahko uporabite tega. Skuti dodam še ostale sestavine: vinski kamen, brezov sladkor, ščepec soli ter moko. Nato dolijem še ovsen napitek ter vse skupaj zmešam z žlico.

Maso zajemam z žlico ter jo povaljam med rokami, da naredim kroglice v velikosti marelic. Seveda lahko naredite tudi manjše piškote (temu primerno prilagodite čas peke). Kroglice polagam na pekač, obložen s papirjem za peko. Sama namesto pekača uporabim kar rešetko pečice. Z nastavkom za stepanje smetane pritisnem na kroglice, da se naredi vzorček. Lahko naredite samo en vzorček ali tako, da pride v obliki rožice. Vzorčke lahko narišete tudi z vilicami ali drugim pripomočkom. Piškoti se pečejo v ventilacijski pečici na 160 °C, 20 minut oz. tako dolgo, da dobijo malenkost zlato-rumeno barvo.

Mehki skutini piškoti s pehtranom

Lahko jih ponudite tudi ob kavici!

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

spela

Že od malega zelo rada kuham. Veselje do kuhanja in peke mi je predala moja babi, ki je bila učiteljica gospodinjstva. Znala je speči najboljšo torto. Zelo uživam v dobrih in preprostih jedeh. Ker je imel moj sin alergijo na kravje mleko in jajca poizkušam kuhati in peči vse brez tega. S sinom velikokrat pečeva skupaj zato se trudim, da so moji recepti enostavni in zdravi.

Dodaj odgovor