Skutina torta z dušenimi jabolki
Print Friendly, PDF & Email

Skutina torta z dušenimi jabolki je sladica, ki vas bo navdušila z svojo svežino.

Skutina torta z dušenimi jabolki

Skutina torta z dušenimi jabolki – pripomočki:

  • model premera 26 cm
  • skleda za gnetenje
  • skleda za pripravo skutne mase
  • ponev za dušenje jabolk
  • kuhinjska tehtnica
  • lopatica za mešanje sestavin.
  • čajna žlička

Skutina torta z dušenimi jabolki – sestavine:

Masleno testo:

  • Skutina torta z dušenimi jabolki150 g mehke moke
  • 80 g masla
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • 80 g sladkorja
  • en rumenjak

Nadev:

  • 1 kg skute
  • 250 g sladkorja
  • lupino in sok ene limone
  • 3 jajca
  • 2 večji jabolki
  • ingver
  • cimet

Čas priprave in pečenja 1 ura in 45 minut

Skutina torta z dušenimi jabolki – postopek:

Najprej pripravimo masleno testo, tako, da v posodo presejemo moko, dodamo pecilni, sladkor, en rumenjak in stopljeno maslo. Iz sestavin zgnetemo testo, katerega oblikujemo v kroglo in ga pustimo počivati cca 30 minut.

Medtem si pripravimo model premera 26 cm in ga obložimo s papirjem za peko na dnu, robove premažemo z maščobo.

Skutina torta z dušenimi jabolki

Nato masleno testo s prsti in dlanjo enakomerno porazdelimo po dnu pekača.

Skutina torta z dušenimi jabolki

Jabolka olupimo in narežemo na tanke lističe, ter jih v ponvi dušimo s približno 1 dl vode. Dušimo približno 15 minut. Jabolkom v začetku dušenja dodamo žličko cimeta in ingverja, ter 2 vaniljeva sladkorja. Po potrebi dodajamo tekočino, toliko, da se nam jabolka ne prismodijo. Pomembno pa je, da proti koncu povremo vso tekočino.

Skutina torta z dušenimi jabolki

Nadev pripravimo tako, da v skledi zmešamo 1 kg skute, 250 g sladkorja, sok in nastrgano lupino ene limone in 3 jajca. Vse skupaj premešamo v homogeno zmes.

Skutina torta z dušenimi jabolki

V model, v katerega smo že naložili masleno testo, dodamo najprej dušena jabolka in jih enakomerno porazdelimo po modelu, nato dodamo še skutino maso.

Pečemo 1 uro na temperaturi 190 stopinj Celzija. Torto režemo ohlajeno.

Dober tek!

 

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 3.8]

Dodaj odgovor