Skutina torta z dušenimi jabolki
Skutina torta z dušenimi jabolki je sladica, ki vas bo navdušila z svojo svežino.
Skutina torta z dušenimi jabolki – pripomočki:
- model premera 26 cm
- skleda za gnetenje
- skleda za pripravo skutne mase
- ponev za dušenje jabolk
- kuhinjska tehtnica
- lopatica za mešanje sestavin.
- čajna žlička
Skutina torta z dušenimi jabolki – sestavine:
Masleno testo:
Nadev:
- 1 kg skute
- 250 g sladkorja
- lupino in sok ene limone
- 3 jajca
- 2 večji jabolki
- ingver
- cimet
Čas priprave in pečenja 1 ura in 45 minut
Skutina torta z dušenimi jabolki – postopek:
Najprej pripravimo masleno testo, tako, da v posodo presejemo moko, dodamo pecilni, sladkor, en rumenjak in stopljeno maslo. Iz sestavin zgnetemo testo, katerega oblikujemo v kroglo in ga pustimo počivati cca 30 minut.
Medtem si pripravimo model premera 26 cm in ga obložimo s papirjem za peko na dnu, robove premažemo z maščobo.
Nato masleno testo s prsti in dlanjo enakomerno porazdelimo po dnu pekača.
Jabolka olupimo in narežemo na tanke lističe, ter jih v ponvi dušimo s približno 1 dl vode. Dušimo približno 15 minut. Jabolkom v začetku dušenja dodamo žličko cimeta in ingverja, ter 2 vaniljeva sladkorja. Po potrebi dodajamo tekočino, toliko, da se nam jabolka ne prismodijo. Pomembno pa je, da proti koncu povremo vso tekočino.
Nadev pripravimo tako, da v skledi zmešamo 1 kg skute, 250 g sladkorja, sok in nastrgano lupino ene limone in 3 jajca. Vse skupaj premešamo v homogeno zmes.
V model, v katerega smo že naložili masleno testo, dodamo najprej dušena jabolka in jih enakomerno porazdelimo po modelu, nato dodamo še skutino maso.
Pečemo 1 uro na temperaturi 190 stopinj Celzija. Torto režemo ohlajeno.
Dober tek!