Rumove ploščice
Vsi poznamo slastne rumove čokoladice, tiste tanke, ozke ploščice. Vprašajte babico, dedka, mamo …, vsi jih poznajo, kajti v revnejših časih, je to bila prava poslastica. Danes ob poplavi takšnih in drugačnih čokoladic, se te čokoladice popolnoma izgubijo oz. postanejo kar nevidne. Vendar, ko jih boste okusili, v vaših očeh ne bodo več tako nevidne.
Rumove ploščice – pripomočki:
- 2 x ponev
- tlačilka za krompir
- tehtnica
- posoda za mešanje
- žlica
- pekač (mere 28 cm 22 cm)
- peki papir
Rumove ploščice – sestavine:
Za 20 ploščic velikosti 8 cm x 3 cm x 0,4 cm (d x š x v)
- 150 g krompirja (tehtamo olupljenega)
- 50 g črne čokolade 65 % kakava
- 50 g masla
- 170 g albert ali petit keksov
- 100 g sladkorja v prahu
- 1/2 žlice črnega nesladkanega kakava
- 1 žlica ruma
- par kapljic rumove arome
Preliv:
- 15o g črne čokolade 65 % kakava
- 1 in 1/2 žlice kokosovega masla
- par kapljic rumove arome
In še:
- cca. 3 žlice kuverture črne čokolade
Rumove ploščice – postopek:
Krompir olupimo, narežemo na kose in takšnega stehtamo. Nato ga skuhamo do mehkega.
Med tem, ko se kuha krompir, odtehtamo kekse in jih zmeljemo v moko.
Kuhan krompir odcedimo in ga s tlačilko pretlačimo v pire.
Takoj v vroči pire dodamo nalomljeno čokolado in maslo, da se zaradi toplote pričneta mehčati.
Pire s čokolado in maslom z žlico temeljito premešamo. Nato dodamo moko iz keksov, sladkor v prahu, kakav, rum in rumovo aromo. Spet premešamo.
Pekač obložimo s peki papirjem in nanj tanko, na debelino 0,4 cm razporedimo maso. Masa naj bo na vrhu čimbolj ravna, ker to bo vplivalo na končni izgled ploščic. Lahko si pomagamo z lopatko za torte.
Pekač za dobro uro ali čez noč damo v hladilnik, da se masa strdi. Nato narežemo ploščice čim bolj enakih mer. Zaradi lepega videze robove obrežemo. Narezane ploščice damo za 40 minut v zmrzovalno skrinjo, zato da bomo kasneje lažje rokovali z njimi.
Nad soparo stopimo čokolado, kateri smo dodali kokosovo maslo in par kapljic rumove arome. Vsako ploščico posebej potopimo v stopljeno čokolado in jo nato odložimo na peki papir, da se obliv strdi.
S kuverturo črne čokolade dekorativno prelijemo tanke črte čokolade.
Rumove ploščice hranimo v hladilniku, vse dokler ne zmanjkajo. Vendar to ne bo dolgo …
Marianna vam želi veselo sladkanje!