Rumove ploščice
Print Friendly, PDF & Email

Vsi poznamo slastne rumove čokoladice, tiste tanke, ozke ploščice. Vprašajte babico, dedka, mamo …, vsi jih poznajo, kajti v revnejših časih, je to bila prava poslastica. Danes ob poplavi takšnih in drugačnih čokoladic, se te čokoladice popolnoma izgubijo oz. postanejo kar nevidne. Vendar, ko jih boste okusili, v vaših očeh ne bodo več tako nevidne.

rumove-ploscice-8Rumove ploščice – pripomočki:

  • 2 x ponev
  • tlačilka za krompir
  • tehtnica
  • posoda za mešanje
  • žlica
  • pekač (mere 28 cm 22 cm)
  • peki papir

Rumove ploščice – sestavine:

Za 20 ploščic velikosti 8 cm x 3 cm x 0,4 cm (d x š x v)

  • 150 g krompirja (tehtamo olupljenega)
  • 50 g črne čokolade 65 % kakava
  • 50 g masla
  • 170 g albert ali petit keksov
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 1/2 žlice črnega nesladkanega kakava
  • 1 žlica ruma
  • par kapljic rumove arome

Preliv:

  • 15o g črne čokolade 65 % kakava
  • 1 in 1/2 žlice kokosovega masla
  • par kapljic rumove arome

In še:

  • cca. 3 žlice kuverture črne čokolade

Rumove ploščice – postopek:

Krompir olupimo, narežemo na kose in takšnega stehtamo. Nato ga skuhamo do mehkega.

rumove-ploscice-1Med tem, ko se kuha krompir, odtehtamo kekse in jih zmeljemo v moko.

rumove-ploscice-2Kuhan krompir odcedimo in ga s tlačilko pretlačimo v pire.

rumove-ploscice-3Takoj v vroči pire dodamo nalomljeno čokolado in maslo, da se zaradi toplote pričneta mehčati.

rumove-ploscice-4Pire s čokolado in maslom z žlico temeljito premešamo. Nato dodamo moko iz keksov, sladkor v prahu, kakav, rum in rumovo aromo. Spet premešamo.

rumove-ploscice-11Pekač obložimo s peki papirjem in nanj tanko, na debelino 0,4 cm razporedimo maso. Masa naj bo na vrhu čimbolj ravna, ker to bo vplivalo na končni izgled ploščic. Lahko si pomagamo z lopatko za torte.

rumove-ploscice-12Pekač za dobro uro ali čez noč damo v hladilnik, da se masa strdi. Nato narežemo ploščice čim bolj enakih mer. Zaradi lepega videze robove obrežemo. Narezane ploščice damo za 40 minut v zmrzovalno skrinjo, zato da bomo kasneje lažje rokovali z njimi.

rumove-ploscice-5Nad soparo stopimo čokolado, kateri smo dodali kokosovo maslo in par kapljic rumove arome. Vsako ploščico posebej potopimo v stopljeno čokolado in jo nato odložimo na peki papir, da se obliv strdi.

rumove-ploscice-6S kuverturo črne čokolade dekorativno prelijemo tanke črte čokolade.

rumove-ploscice-7Rumove ploščice hranimo v hladilniku, vse dokler ne zmanjkajo. Vendar to ne bo dolgo …

rumove-ploscice-9Marianna vam želi veselo sladkanje!

 

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 4.6]

Dodaj odgovor