Rezine z orehi in čokolado
Print Friendly, PDF & Email

Rezine z orehi in čokolado je pecivo, katero je zelo primerno za razna slavja ali kar tako za vsak dan. Zaradi treh plasti daje videz zahtevne peke, vendar sploh ni. Brez strahu se ga lotijo tudi začetniki. Pecivo se izredno lepo in izdatno nareže. Prav tako ga lahko spečemo nekaj dni prej, kajti dlje stoji, boljše postaja. Hranimo ga v hladilniku.

Rezine z orehi in čokolado – pripomočki:

  • tehtnica
  • žlica
  • slaščičarska lopatka
  • mikser
  • 2 posodi za mešanje
  • kozica
  • pekač velikosti 37 x 24 cm
  • peki papir

Rezine z orehi in čokolado – sestavine

Prva plast biskvita:

  • 150 g masla
  • 120 g sladkorja
  • 150 g mletih orehov
  • 70 g ostre moke
  • 7 g pecilni prašek
  • 4 beljaki (večja jajca)

Druga plast biskvita:

  • 4 rumenjaki (večja jajca)
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 1 žlica vaniljeve arome

Tretja plast – čokoladni premaz:

  • 50 ml sladke smetane
  • 50 ml mleka
  • 100 g masla
  • 100 g sladkorja
  • 100 g črne čokolade
  • 100 g mletih orehov

Posip:

  • 3 žlice mletih orehov

Rezine z orehi in čokolado – postopek

V skledi za mešanje s pomočjo mikserja zmešamo najprej maslo in sladkor. Hitreje in lepše se bo mešalo, če bomo uporabili maslo sobne temperature.

Nato primešamo moko, pecilni prašek in mlete orehe.

Namig
Če orehov ne smete uživati ali jih ne marate, lahko uporabite lešnike ali mandlje.

Sedaj mikser odložimo in ročno primešamo še beljakov sneg. To storimo tako, da umešamo najprej eno tretjino, nato drugo in še tretjo tretjino. Sneg dodajamo vedno postopoma, nikoli vsega naenkrat.

Izbrani pekač obložimo s peki papirjem ali ga premažemo z maslom in nanj razporedimo zmes za biskvit. Pečemo v predhodno ogreti pečici na 160 stopinj Celzija, klasične peke, 20 minut oz. odvisno od pečice. Pazimo, da biskvit ne prepečemo.

Rezine peciva pridejo tanjše, točno takšne kot pašejo na krožnik in v roko. Če želite debelejše rezine, uporabite manjši pekač in peko podaljšate za kakšno minuto, dve več.

Pripravimo drugo plast biskvita. Jajčne rumenjake zmešamo s sladkorjem v prahu, kateremu dodamo vaniljevo aromo. Obvezno je potrebno uporabiti sladkor v prahu, kajti kristalni sladkor se ne bo stopil in bo med zobmi škripal.

Rumenjakovo plast premažemo še čez vroč, pečen biskvit in pekač pustimo v ugasnjeni, vendar še vedno topli pečici, da se druga plast posuši.

Sedaj se lotimo čokoladno orehovega premaza. V kozici najprej segrejemo sladko smetano in mleko, kateremu smo dodali maslo in sladkor. Pazimo, da ne zavre. Nato primešamo nalomljeno črno čokolado in mešamo tako dolgo, da se čokolada popolnoma stopi. Na koncu primešamo še mlete orehe. Pustimo, da se ohladi.

Ko se je čokoladno orehov premaz ohladil, ga premažemo čez drugo plast peciva. Na že ohlajen premaz čez kakšno uro potrosimo še mlete orehe. Pecivo damo za par ur počivati v hladilnik oz. še bolje čez noč.

Narežemo na poljubne rezine in ponudimo.

Naj vam teknejo.

Ocena:
Skupaj: 49 Povprečno: 4.2]

Dodaj odgovor