Rahle skutine kocke
Si želite rahlo, osvežilno in ne preveč sladko sladico po kosilu? Če je vaš odgovor pritrdilen, predlagam, da poskusite rahle skutine kocke. Skutine kocke, narejene po tem receptu, so dokaj enostavne za pripravo, njihov okus pa svež. In kar je najboljše, za pripravo ne potrebujete pečice, saj so narejene brez peke.
Pripomočki za pripravo rahlih skutinih kock:
- okrogli ali kvadratni pekač premera 33 cm
- električni sekljalnik ali mlinček za orehe
- 2 večji posodi za mešanje sestavin
- lonec volumna 1l
- električni mikser
- velika žlica
- štedilnik
- mikrovalovna pečica ali kozica ter štedilnik (odvisno kako boste pripravili želatino)
Sestavine za pripravo rahlih skutinih kock
Za piškotno dno:
- 500 g maslenih piškotov (Albert, Plazma, … )
- 200 g masla
- 3 dl mleka
- 2 zavitka vaniljevega sladkorja
- 3 velike žlice sladkorja v prahu
Za premaz:
- 5-6 žlic marmelade po vaši izbiri ( borovničeva, ribezova, marelična, … )
Za kremo:
- 1 kg pasirane skute
- 500 ml sladke smetane za stepanje
- 1 žlica sveže iztisnjenega limoninega soka
- 8 žlic sladkorja
- 6 zavitkov vaniljevega sladkorja
- 6 listov želatine
- 6 žlic mleka
Za okras in posip:
- 5 žlic vaniljevega kapučina za potrositi (ni obvezna sestavina) lahko tudi npr. nastrgana čokolada)
Postopek priprave rahlih skutinih kock
Najprej pripravimo ”testo” oziroma piškotno dno, ki bo služilo za podlago. Naredimo ga tako, da zmeljemo 500 g maslenih piškotov in jim dodamo 200 g raztopljenega masla, 2 zavoja vaniljevega sladkorja, 3 velike jušne žlice sladkorja v prahu in 3 dl mleka.
Vse sestavine dobro premešamo in maso zgnetemo z rokami. Maso denemo na dno pekača in jo s pomočjo prstov ter dlani dobro po razporedimo po celotnem pekaču.
Piškotno dno nato namažemo z marmelado po izbiri in pekač postavimo v hladilnik za 30 minut.
Med tem časom pripravimo kremo.
Za pripravo kreme najprej vzamemo smetano za stepanje in jo stepemo v prvi posodi. Med stepanjem ji dodamo še 5 žlic sladkorja in 2 vaniljeva sladkorja. Stepeno smetano postavimo v hladilnik za toliko časa, koliko ga potrebujemo za pripravo drugega dela kreme.
V drugo posodo stresemo 1 kg pasirane skute in ji dodamo 4 vrečke vaniljevega sladkorja, 3 velike jušne žlice navadnega sladkorja in želatino, ki smo jo pripravili po navodilih proizvajalca.
Želatino lahko pripravimo na dva načina. Najprej jo namočimo v hladni vodi za približno 5 minut, nato jo dobro odcedimo, denemo v kozico, ji dodamo 6 žlic mleka in jo stopimo na štedilniku (ne sme zavreti). Pripravljeno želatino takoj dobro in hitro vmešamo v skutino kremo.
Želatino lahko pripravimo tudi v mikrovalovni pečici in sicer tako, da lističe želatine (potrebujete jih 6) najprej namočimo v hladni vodi za približno 5 minut, nato lističe želatine dobro ožamemo in jih damo v manjši lonček ali posodico, primerno za uporabo v mikrovalovni pečici. Namočeno in ožeto želatino polijemo s šestimi žlicami mleka. Postavim v mikrovalovno pečico na 300 w za eno minuto.
Ne glede na to kateri postopek priprave smo izbrali, pripravljeno želatino primešamo skuti.
S pomočjo električnega mikserja na nižji hitrosti zmiksamo vse sestavine v drugi posodi (skuta, sladkor, želatina z mlekom, vaniljev sladkor). Ko so sestavine dobro združene, vzamemo že stepeno sladko smetano iz hladilnika in jo primešamo skuti. Skuto in smetano združimo rahlim mešanjem z žlico ali lopatko in ne z mikserjem. Vmešati jo moramo ročno, tako bo krema rahlejša.
Sedaj iz hladilnika vzamemo pekač, v katerem imamo piškotno dno, ki smo ga premazali z izbrano marmelado. Čez denemo skutni nadev in ga enakomerno porazdelimo.
Rahle skutine kocke so narejene, preostane nam le še to, da jih damo v hladilnik za vsaj 4 ure, da se sestavine lepo strdijo in okusi povežejo med seboj.
Po poteku tega časa vzamemo sladico in jo narežemo na kocke (lahko tudi tortne rezine) ter jih postrežemo. Rahle skutine kocke bodo dobile boljši videz in okus, če jih bomo pred postrežbo potrosili z vaniljevim kapučinom. Lahko tudi z naribano čokolado.
Dober tek. 🙂