Prhki piškoti iz testomata
Prhki piškoti iz testomata so slastni piškoti, katere lahko shranimo za dlje časa, njihov okus pa ostane nespremenjen oz. še boljši. Odlični so pri toplem napitku, otroci pa z veseljem posežejo po njih kadarkoli, saj so hrustljavi in sladki. Priprava ni zahtevna in nam ne vzame veliko časa, tako, da so primerni za vse začetnike v peki. Zavihajmo rokave in piškotna škatla bo hitro polna.
Prhki piškoti iz testomata – pripomočki
- testomat
Prhki piškoti iz testomata – sestavine
Za cca 1,2 kg piškotov
- 330 g bele mehke moke
- 330 g bele ostre moke
- 200 g masla
- 120 g svinjske masti
- 200 g sladkorja v prahu
- 3 jajca
- 2 zavojčka vanilijevega sladkorja (cca 26 g)
- 1 zavojček pecilnega praška (13 g)
- nastrgana lupinica polovice limone
- ščepec soli
In še:
- 2-3 žlice čokolade v prahu (po želji)
Prhki piškoti iz testomata – postopek
Iz vseh sestavin zamesimo rahlo testo. Po potrebi dodamo malo moke, da ni testo preveč lepljivo.
Če želimo narediti piškote v svetli in temni barvi, od celotnega testa odvzamemo del in mu dodamo čokolado v prahu (količina po želji). Jaz odvzamem približno 200 g testa in na to dodam 2-3 žlice čokolade v prahu. Če bomo dodali več čokolade, bo testo bolj temno.
Zdaj pričnemo z izdelavo piškotov. Testomat napolnimo s testom in brizgamo piškote na pekač, katerega lahko obložimo s papirjem za peko, ni pa potrebno, saj se piškoti zaradi maščobe, ki jo vsebujejo, ne primejo na podlago. Za dvobarvne piškote testomat napolnimo s svetlim in temnim testom hkrati.
V ventilacijski pečici lahko pečemo več pekačev naenkrat, tako nam peka vzame manj časa. Pripravljene piškote položimo v vnaprej ogreto pečico (ventilacijsko) na 170°C in jih pečemo približno 9 minut oz. tako dolgo, da se lepo obarvajo.
Ko so piškoti pečeni, jih vzamemo iz pečice in jih za kratek čas pustimo, da se rahlo ohladijo. Vroči so zelo krhki in se radi lomijo, mlačni pa postanejo bolj čvrsti in ne tako zelo lomljivi. Piškote ponudimo, z ostalimi pa napolnimo piškotno škatlo.
Prijetno sladkanje!