Posebna potica
Print Friendly, PDF & Email

Ta potica je res nekaj posebnega, saj ji njen izgled ne daje videz klasične potice. Kakor oblika, je tudi njen okus poseben, še posebej zaradi nadeva, ki je mešanica orehov, lešnikov in jabolk. Skratka, je preprosta in enkratna!

Posebna potica – pripomočki

  • skleda za gnetenje
  • valjar
  • podlaga za valjanje
  • pekač
  • papir za peko
  • pečica
  • nož
  • žlica
  • posoda za mešanje nadeva
  • kozica
  • ribežen
  • tehtnica

Posebna potica – sestavine

Za testo

  • 400 g mehke moke
  • 21 g svežega kvasa (polovica zavojčka)
  • 1 majhna žlička kristalnega sladkorja
  • ščepec soli
  • 75 g margarine
  • 70 g kristalnega sladkorja
  • 120 ml mleka
  • 1 velika žlica kisle smetane
  • 1 jajce

Za nadev

  • 50 g mletih orehov
  • 50 g nasekljanih orehov
  • 100 g mletih lešnikov
  • 2 jabolki (160 g)
  • 50 ml sladke smetane
  • 100 g sladkorja
  • 1 jajce
  • limonina lupinica (po okusu)
  • 2 veliki žlici ruma

Za premaz in posip

  • 1 rumenjak
  • sladkor v prahu ( po okusu)

Posebna potica – postopek

Najprej v mlačnem mleku razdrobimo kvas in dodamo žličko sladkorja. Pustimo, da kvas naraste. Margarino zmehčamo, lahko jo tudi rahlo stopimo. Ko kvas naraste, iz vseh sestavin za testo, le -tega zamesimo.

posebna potica

Testo pustimo na toplem, da vzhaja in naraste.

posebna potica

Med tem časom pripravimo nadev. Naribamo jabolka, razžvrkljamo jajce,  …

posebna potica

… in skupaj zmešamo vse sestavine za nadev.

posebna potica

Vzhajano testo razvaljamo na pribl. debeline 3 mm.

posebna potica

Testo premažemo z nadevom …

posebna potica

… zvijemo v rolado in ga prestavimo na pekač obložen s papirjem za peko. Rolado prerežemo po dolgem (režemo do dna), vendar na začetku pustimo pribl. 2 cm nerazrezano, da se nam kasneje ne bo razprla.

posebna potica

Polovički potice ovijemo eno okoli druge in premažemo z rumenjakom.

posebna-potica-9

Potico pustimo še cca 20 minut na toplem, da še malo vzhaja. Po 20 minutah jo položimo v vnaprej ogreto pečico na 180 stopinj Celzija. Pečemo jo cca  40 do 45  minut oz. po občutku.

posebna potica

Ko je potica pečena, jo vzamemo iz pečice …

posebna potica

… in še vročo posujemo s sladkorjem v prahu.

posebna potica

Postavimo jo na hladno in pustimo, da se ohladi. Prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 14 Povprečno: 4.6]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor