Posebna potica
Ta potica je res nekaj posebnega, saj ji njen izgled ne daje videz klasične potice. Kakor oblika, je tudi njen okus poseben, še posebej zaradi nadeva, ki je mešanica orehov, lešnikov in jabolk. Skratka, je preprosta in enkratna!
Posebna potica – pripomočki
- skleda za gnetenje
- valjar
- podlaga za valjanje
- pekač
- papir za peko
- pečica
- nož
- žlica
- posoda za mešanje nadeva
- kozica
- ribežen
- tehtnica
Posebna potica – sestavine
Za testo
- 400 g mehke moke
- 21 g svežega kvasa (polovica zavojčka)
- 1 majhna žlička kristalnega sladkorja
- ščepec soli
- 75 g margarine
- 70 g kristalnega sladkorja
- 120 ml mleka
- 1 velika žlica kisle smetane
- 1 jajce
Za nadev
- 50 g mletih orehov
- 50 g nasekljanih orehov
- 100 g mletih lešnikov
- 2 jabolki (160 g)
- 50 ml sladke smetane
- 100 g sladkorja
- 1 jajce
- limonina lupinica (po okusu)
- 2 veliki žlici ruma
Za premaz in posip
- 1 rumenjak
- sladkor v prahu ( po okusu)
Posebna potica – postopek
Najprej v mlačnem mleku razdrobimo kvas in dodamo žličko sladkorja. Pustimo, da kvas naraste. Margarino zmehčamo, lahko jo tudi rahlo stopimo. Ko kvas naraste, iz vseh sestavin za testo, le -tega zamesimo.
Testo pustimo na toplem, da vzhaja in naraste.
Med tem časom pripravimo nadev. Naribamo jabolka, razžvrkljamo jajce, …
… in skupaj zmešamo vse sestavine za nadev.
Vzhajano testo razvaljamo na pribl. debeline 3 mm.
Testo premažemo z nadevom …
… zvijemo v rolado in ga prestavimo na pekač obložen s papirjem za peko. Rolado prerežemo po dolgem (režemo do dna), vendar na začetku pustimo pribl. 2 cm nerazrezano, da se nam kasneje ne bo razprla.
Polovički potice ovijemo eno okoli druge in premažemo z rumenjakom.
Potico pustimo še cca 20 minut na toplem, da še malo vzhaja. Po 20 minutah jo položimo v vnaprej ogreto pečico na 180 stopinj Celzija. Pečemo jo cca 40 do 45 minut oz. po občutku.
Ko je potica pečena, jo vzamemo iz pečice …
… in še vročo posujemo s sladkorjem v prahu.
Postavimo jo na hladno in pustimo, da se ohladi. Prijetno sladkanje!