Poseben jabolčni zavitek
Print Friendly, PDF & Email

Imate radi jabolčni zavitek? Potem morate poskusiti tudi tega, prav posebnega, saj po svojem okusu nekoliko spominja na Prekmursko gibanico. Jabolčni zavitek po tem receptu je zaradi uporabe več  različnih sestavin nekoliko bolj zahteven za pripravo, a obljubim, da vas bo (in vaše brbončice) s svojim okusom popeljal v višave in bo tako zadovoljil tudi najbolj zahtevne.

Pripomočki za pripravo jabolčnega zavitka:

  • 2 pekača velikosti 31 x 35 cm (pekač, ki pride s pečico)
  • 2 večji plastični posodi za pripravo sestavin in polivke
  • manjša posoda za namakanje rozin
  • ribežen
  • ožemalnik citrusov
  • jušna žlica
  • zajemalka
  • metlica za mešanje
  • lonček ali posodica prostornine 3 dl
  • kuhalnica
  • papir za peko
  • merilnik tekočin
  • čista kuhinjska krpa (platnena)
  • tehtnica
  • električna pečica

Sestavine za jabolčni zavitek

  • 2 kg jabolk (tehtana že olupljena  in naribana jabolka)
  • 2 zavitka po 500 g vlečenega testa (naj bo v posameznem zavitku 10 – 11 listov)
  • 100 g rozin
  • 1 dl ruma
  • 1 dl vode
  • 300 g mletih orehov
  • 150 g belih krušnih drobtin
  • 300 g skute
  • 3 vrečke vaniljevega sladkorja
  • 1 velika žlica medu
  • 1 poravnana žlica mletega cimeta
  • 1 žlica limoninega soka
  • 5 žlic rjavega nerafiniranega sladkorja

Za polivko:

  • 2 zavojčka pecilnega praška
  • 1 vrečka vaniljevega sladkorja
  • 4 cela jajca
  • 400 g kisle smetane
  • 1 dl mleka

In še:

  • 100 g sladkorja v prahu za posip (oz. količina po okusu)

Postopek priprave jabolčnega zavitka

Najprej olupimo in naribamo 2 kg jabolk v prvo posodo. Naribanim jabolkom dodamo 1 žlico sveže iztisnjenega limoninega soka in 5 jušnih žlic sladkorja. Posodo z jabolki pokrijemo s kuhinjsko brisačo in pustimo počivati.

Med tem časom v manjšo posodico stresemo 100 g rozin in jih prelijemo z 1 dl vode in 1 dl ruma. Tudi te sestavine pustimo, da se namakajo približno 20 minut.

Med čakanjem se lotimo priprave polivke.

V večjo posodo razbijemo 4 cela jajca in jih z metlico dobro razžvrkljamo. Dodamo še 1 dl mleka, 400 g kisle smetane, 1 vaniljev sladkor in 2 vrečki pecilnega praška (zaradi pecilnega praška bo pečena skorja zavitka mehkejša in puhasta). S pomočjo metlice, vse sestavine premešamo in dobro združimo v enotno zmes.

Od tako pripravljenega preliva vzamemo približno 3 dl preliva in ga shranimo v skodelici. Potrebovali ga bomo posebej. Preostalo zmes za preliv pa shranimo v hladilniku za približno 20 – 30 minut.

Sedaj vzamemo posodo z naribanimi jabolki in vanjo stresemo rozine, ki so se medtem že namočile. Rozin ne odcejamo, ampak jabolkom dodamo tudi tekočino v kateri so se rozine namakale. Sestavine premešamo in jim dodamo še mlete orehe, drobtine, skuto, med, cimet, 3 vrečke vaniljevega sladkorja in vse skupaj dobro premešamo med seboj.

Nato masi za nadev dodamo še 3 dl polivke.

Še enkrat dobro premešamo vse sestavine. Nadev za jabolčni zavitek je pripravljen. Pustimo ga nekje pri roki, na delovni površini, saj ga bomo kmalu potrebovali. Le še vlečeno testo si pripravimo.

Na delovno površino damo 1 list vlečenega testa. Vzamemo polivko iz hladilnika in s pomočjo zajemalke ali jušne žlice manjšo količino polivke polijemo po spodnjem robu lista. Namažemo ga približno 10 – 15 cm od roba navzgor.

Na namazano površino položimo drugi list vlečenega testa in ga s prsti nekoliko pritisnemo na spodnjega.

Ko smo postavili dva lista vlečenega testa po dolgem, vzamemo še malo polivke in jo nanesemo na sredino ter nanjo položimo še tretji list vlečenega testa tako, da pokrijemo povezavo spodnjih dveh plasteh.

Ponovno nekoliko namažemo polivko po celotnem delu zloženih teh plasti vlečenega testa in vzamemo nadev, ki smo ga pripravili.

Nadev nanesemo na spodnjo polovico zloženega vlečenega testa (približno 6 polnih žlic nadeva) in ga razporedimo po testu, pri tem pazimo, da ne gremo čisto do roba testa. Ko smo nanesli nadev in ga z žlico enakomerno razporedilipo testu, testo zvijemo v zavitek, testo vedno začnemo zavijati od namazanega dela proti praznem. Zavitku nato nekoliko pritisnemo robove, da nam med peko nadev ne uide. Tako zavit zavitek prenesemo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko.

Po enakem postopku naredimo tudi ostalih 6 zavitkov. Iz sestavin, ki jih imamo tako dobimo 7 jabolčnih zavitkov.

Ko smo pripravili vseh 7 zavitkov in jih položili na pekača, obložena s papirjem za peko (med posameznimi zavitki na pekaču pustimo malo prostora), vzamemo ostanek polivke in jo enakomerno porazdelimo tako, da jo s pomočjo žlice prelijemo prek vseh sedmih zavitkov.

Napolnjen pekač položimo v vnaprej segreto pečico in jabolčni zavitek pečemo na 180 °C približno 25 – 30 minut. Oziroma toliko časa, da zavitek postane zlato rumene barve. Po potrebi čas in temperaturo peke prilagodite svoji pečici.

Ko je jabolčni zavitek pečen, ga s pekačem vred vzamemo iz pečice in pekač z zavitkom postavimo na delovno površino, vzamemo čisto kuhinjsko  krpo (brisačo) in jo namočimos hladno vodo ter jo dobro ožamemo. S takšno krpo pokrijemo pravkar pečen jabolčni zavitek in ga pustimo, da se popolnoma ohladi.

Ohlajen poseben jabolčni zavitek narežemo na kose širine približno 2, 5 cm (ali po okusu in želji) in jih naložimo na servirni pladenj ali krožnik in ga posujemo s sladkorjem v prahu.

Jabolčni zavitek je pripravljen, poskusite ga in verjemite, da ga boste naredili še velikokrat.

Dober tek.

Ocena:
Skupaj: 20 Povprečno: 4.5]

Dodaj odgovor