Popolni mehki medenjaki
Print Friendly, PDF & Email

Medenjaki so čarobni piškoti, kateri v hišo zavejejo omamno dišeče vonjave in praznično vzdušje. Zaradi tipičnih toplih začimb, so medenjaki praznični piškoti, še posebej v mesecu decembru. Vendar za medeno sladkanje je primeren prav vsak mesec v letu, zato si jih z veseljem privoščimo skozi vse leto.

Zaželela sem si medenjake, ki bodo na zunaj imeli hrustljavo skorjico, sredico pa nežno in mehko. Zaželela sem si, da mi ne bi bilo treba gnest testa in seveda brez valjanja. In tako so nastali popolni mehki medenjaki.

Popolni mehki medenjaki – pripomočki:

  • veliki pekač pečice

Popolni mehki medenjaki – sestavine:

Sestavine zadoščajo za 66 kosov medenjakov

  • 200 g sladkorja
  • 200 g medu
  • 60 ml vode
  • 15 g mešanice začimb za medenjake
  • 15 g sode bikarbone
  • 2 jajci
  • 500 g namenske moke za pecivo (lahko gladke)

In še:

  • sladkor v prahu za posip (ni obvezno)

Popolni mehki medenjaki – postopek:

V posodo odtehtamo sladkor, med in vodo. Posodo postavimo na štedilnik in zavremo. Ko so sestavine zavrele, zmanjšamo ogenj in na rahlem ognju kuhamo 5 minut. Občasno premešamo. Med kuhanjem se bo sladkor stopil in nekako po 5-ih minutah kuhanja, bomo dobili bistro tekočino. Odstavimo iz štedilnika in pustimo, da se zmes ohladi.

V ohlajeno zmes in sladkorja in medu, primešamo začimbe za medenjake in sodo bikarbono. Sedaj bomo dobili gosto, karameli podobno kremo. Jaz sem uporabila kupljene, že zmešane začimbe. Če želimo lahko začimbe sami zmešamo iz cimeta, mletih klinčkov, muškatnega oreščka, poper, mletega ingverja, kardamoma … Začimbe, ki nam niso všeč, se lahko izpustijo.

Z miskerjem stepemo jajci in primešamo medeno kremo iz sladkorja, medu, začimb in sode bikarbone.

Mikser odložimo, ker ga ne bomo več potrebovali. Sedaj primešamo moko. To naredimo s kuhalnico, nežno in rahlo.

Testo prekrijemo s pvc folijo in na vrh še s servieto in posodo postavimo na toplo in mirno mesto v kuhinji.

Testo naj sedaj počiva najmanj 8 ur ali več. V bistvu se bo pričela fermentacija s pomočjo sladkorja. Testo bo rahlo naraslo, kar je posledica drobnih mehurčkov, ki bodo testo naredili izjemno nežno, mehko in puhasto. Razlika je vidna tudi na sliki.

Ta postopek je izjemno dobrodošel za vse, ki zaradi prezaposlenosti lovijo čas. Recept dopušča, da testo naredimo že en dan prej in ga pustimo pokritega s pvc folijo, da se ne izsuši. Pečemo lahko šele naslednji dan.

A, ni fino, da testa sploh nismo rabili gnesti z rokami?

Z rokami odvzamemo košček testa in ga med dlanmi oblikujemo (vrtimo) v kroglico. Vsaka kroglica naj tehta 15 g. Če bomo delali točno po receptu, bomo dobili 66 kosov medenjakov. Ker je testo izjemno mehko, si pomagamo z moko, prste in dlani si čist na rahlo pomokamo.

Oblikovane kroglice testa polagamo v pekač, katerega smo predhodno obložili s peki papirjem. Pazimo, da je med njimi dovolj prostora, kajti medenjaki bodo med peko precej narasli.

Popolni mehki medenjaki se odlikujejo po nežni hrustljavi skorjici ter mehki in dišeči sredici, zato je zelo pomembno kako jih pečemo. Nikdar jih ne smemo peči na visoki temperaturi.

Pečemo v predhodno ogreti pečici na 170 stopinj Celzija, klasične peke, 12 minut.  Najlepše jih je opazovati med peko, kako lepo naraščajo, po hiši pa se veje omamen in prijazen vonj.

Ko vzamemo medenjake iz pečice, imajo že zelo lepo barvo, vendar so še mehki. Pečene takoj predenemo iz pekača na rešeto in pustimo, da se ohladijo. Sedaj lahko občudujemo čudovite, popolne mehke medenjake, ki so dobili popolno obliko in niti enemu po vrhu skorjica ni počila. Res so popolni.

Ohlajene povaljamo v sladkor v prahu. Lahko se odločimo, da jih polovico povaljamo v sladkor, ostalo polovico pa ne. Po želji.

Popolni mehki medenjaki se odlikujejo s popolnim videzom, nežno hrustljavo skorjico in mehko ter dišečo sredico.

Ocena:
Skupaj: 26 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor