Pomarančni creme brulle
Print Friendly, PDF & Email

Verjetno ste že slišali za sladico creme brulle, ki izhaja iz Francije. Vsak pa jo lahko pripravi tudi sam doma. Gre za nežno kremo, ter trdo karamelo na vrhu, ki ustvari skorjico, katero moramo prebiti z žlico, da pridemo do mehke sredice. Tokrat sem šla korak dlje in ustvarila pomarančni creme brulle, ki je še boljši od navadnega. Pa poglejmo …

Pomarancni-creme-brulle-9

Pomarančni creme brulle – pripomočki:

za 6 oseb

  • manjša kozica
  • 6 posodic za creme brulle
  • plastična posoda
  • ročni mešalec
  • ribežen
  • posodica z možnostjo vlivanja v tankem curku
  • žlica in kuhalnica
  • globok pekač
  • ročni gorilnik ali pečica s funkcijo “žar”
  • hladilnik

Pomarančni creme brulle – sestavine:

  • 320 ml sladke smetane
  • 6 rumenjakov
  • 80 g sladkorja
  • 1 večja naribana pomaranča (lupinica)
  • 2 žlici pomarančnega likerja ali sok polovice pomaranče, žlička ruma in 1 vanilin, da ga naredimo sami
  • 6 žličk sladkorja za posip
  • 160 ml mleka
  • maslo za namaščenje posodic

Pomarančni creme brulle – postopek:

Pečico nastavimo na 160 °C (funkcija pečenja: zgoraj – spodaj). Posodice namastimo z maslom.

Pomarancni-creme-brulle-1

V kozico vlijemo sladko smetano in mleko ter zavremo. Pri začetku vrenja dodamo naribano pomarančno lupinico. Pustimo vreti 1 minuto.

Pomarancni-creme-brulle-2

V posodi penasto zmiksamo rumenjake in sladkor. Prevreto smetano vlijemo v posodo, ki ima opcijo vlivanja v tankem curku. Nato počasi vlivamo smetano v rumenjake.

Pomarancni-creme-brulle-4

Na koncu dolijemo še pomarančni liker. V kolikor ga nimate, ga naredite sami. Stisnete sok polovice pomaranče, dodate rum in vanilin sladkor. Z žlico premešajte, da se sladkor stopi in liker dodajte zmesi.

Pomarancni-creme-brulle-5

Maso vlijte v posodice – sega naj skoraj do vrha, nato pa jih položite v globok pekač. V kozici do vretja segrejemo vodo in jo vlijemo v pekač. Voda mora prekriti vsaj polovico posodice. Pekač previdno vstavite v pečico.

Pomarancni-creme-brulle-6

Sedaj pomarančni creme brulle pečemo 40 minut. Ko so pečeni, jih s pomočjo rokavice in lopatke poskusimo vzeti ven iz vroče vode, ter jih pustimo, da se najprej ohladijo na sobni temperaturi, nato pa jih postavimo v hladilnik za 2 uri. Krema mora bit v notranjosti mehka.

Pomarancni-creme-brulle-7

Pred serviranjem sladice, jo na vrhu posujte s sladkorjem, ter z ročnim gorilnikom sladkor raztopite, ali postavite v pečico pod funkcijo “žar” za 10 minut. Za tiste neučakane, pa se odlično obnese tudi brez sladkorja na vrhu sladice.

Pomarancni-creme-brulle-8

Pomarančni creme brulle je odlična popestritev klasičnega creme brulleja in vsekakor zadovolji naše brbončice. Lotite se ga, saj bo uspel!

Prijetno sladkanje 🙂

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Martina

Po poklicu sem grafična oblikovalka in mamica dveh punčk. Rada kuham za svoje najbližje ter fotografiram, kar združujem v eno strast - pisanje receptov.

Dodaj odgovor