Piškoti sreče
Print Friendly, PDF & Email

Piškoti sreče (ang. fortune cookie) so posebne vrste piškoti, saj v notranjosti vsebujejo posebne vrste sporočilc. Izjemno krhki in sladki, s posebno vsebino bodo polepšali še tako turoben dan. Z malo spretnosti jih bomo zagotovo naredili in nekomu polepšali dan.

piškoti sreče

Piškoti sreče – pripomočki:

  • 2x plitek pekač
  • pekač za muffine
  • lopatica z ostrim robom

Piškoti sreče – sestavine

Za cca. 20 piškotov sreče:

  • 2 beljaka
  • 1 vanilin sladkor
  • poljubna aroma (ni nujna, po želji)
  • 80 g sladkorja
  • 40 g stopljenega masla
  • 110 g bele mehke moke
  • 1 žlica vode

Piškoti sreče – postopek:

Ker za piškote sreče potrebujemo prijazna sporočilca, si le-te najprej pripravimo. Lahko jih natipkamo in natisnemo, ali pa jih napišemo na roke, po želji. Sporočilca naj bodo visoka največ 1,5 cm, in dolga do 8 cm. Narežemo jih s škarjami.

piškoti sreče

Beljake, vanilin sladkor, aromo, sladkor in stopljeno ter ohlajeno maslo denemo v srednje veliko skledo in vse skupaj dobro stepemo z električnim mešalnikom. Stepamo toliko časa, da masa postane rahlo puhasta in postane skoraj že čisto bele barve, torej precej pobledi. Dodamo še moko in žlico vode, ter vse skupaj še zadnjič dobro premešamo z električnim mešalnikom. Masa bo gosta, ampak še vedno nekoliko puhasta.

piškoti sreče

Pečico prižgemo in jo nastavimo na 150 °C (ventilacija). Pripravimo 2 pekača, ker bomo pekli izmenično, ter oba obložimo s papirjem za peko. Z žlico na prvi pekač položimo 2 – 3, za tretjino žlice, velike kupčke, nato vsakega posebej zgladimo v 1 – 2 mm debelo okroglo plast mase. Plast naj bo čim tanjša, drugače nam bodo piškoti med zvijanjem pokali, če bodo debelejši. Pečemo samo 2 -3 piškote na enkrat, ker jih lahko oblikujemo le, če so dovolj vroči, na ta način, se nam ne bodo tako hitro sproti hladili.

piškoti sreče

Počakamo, da se pečica ogreje in pekač potisnemo v pečico, piškote pečemo 6 – 7 minut, pri 150 °C, oz. toliko časa, da postanejo po robovih zlato rjave barve. Po peki, pekač postavimo na pult, oz. ognjevarno površino. Medtem, ko se v pečici peče prvi pekač piškotov, lahko že pripravimo drugega in ga takoj potisnemo v pečico, med tem, ko prve že oblikujemo.

Potrebovali bomo malenkost spretnosti in hitrosti, ker se takoj, ko se piškoti začnejo ohlajati, začnejo tudi krušiti in lomiti. Ko so piškoti, še na papirju za peko, jim enemu na enkrat, dodamo sporočilce, z lopatico vsakega posebej privzdignemo na enem robu in ga rahlo prekucnemo čez polovico, tako da sporočilce prekrijemo.

piškoti sreče

Sedaj priporočam uporabo rokavic za enkratno uporabo, ker se drugače lahko hitro opečemo, le-te bodo tole malenkost ublažile. Prepognjen piškot primemo v roke in ga na robu skodelice, z debelejšim delom rahlo potisnemo navzdol, tako da ga zvijemo v pravi piškot sreče. Piškot nato preložimo v pekač za muffine, kjer se bo ohladil, strdil in obdržal svojo obliko.

piškoti sreče

Nom nom in dober tek! 😉

-Balubah

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.6]

Dodaj odgovor