Piškoti leopard
Print Friendly, PDF & Email

Piškoti so tisti majhni sladki kolački, s katerimi se sladkamo ob vseh priložnosti. So kot prazno platno, katero lahko z malo domišljije poslikamo kot nas je volja. Piškoti leopard nam z dovršenim videzom najprej padejo v oči, nato nas že ob prvem grižljaju osvojijo s prijetno hrustljavostjo in sladkim okusom vanilje in čokolade. Izdelava piškotov leopard ni težka, le malo časa nam bo vzelo.

piškoti leopard

Piškoti leopard – pripomočki:

 • pvc kuhinjska folija
 • tehtnica
 • meter

Piškoti leopard – sestavine:

Naveden sestavine zadostujejo za cca. 40 piškotov

Piškotno testo:

 • 230 g namenske moke za peciva tip 500
 • 20 g jedilni škrob (Gustin)
 • 125 g masla
 • 120 sladkorja v prahu
 • 1 jajce
 • 1 žlička vaniljeve arome

Dodatno še:

 • 2 g nesladkani kakav v prahu
 • 6 g nesladkani kakav v prahu
 • 5 g masla
 • 20 g moke tip 500

Piškoti leopard – postopek:

V posodo odmerimo vse sestavine za testo in ugnetemo homogeno testo.

piškoti leopard

Sedaj testo stehtamo, moje je tehtalo 540 g. Razdelimo ga na 3 dele in sicer prva naj bo malo večji od polovice cca. 320 g, od druge, manjše polovice, naredimo še dve polovici po cca. 2 x 110 g.

V prvo manjšo zmes testa ugnetemo 2 g nesladkanega kakava v prahu, v drugo manjšo zmes 6 g nesladkanega kakava v prahu in še 5 g masla in v večjo kepo testa dodamo 20 g moke.

piškoti leopard

Dobili smo tri kepe testa in sicer večja je vaniljeve barve, prva manjša kepa svetlo rjave barve in tretja je temno rjava.

Svetlo vaniljevo testo damo počivati v hladilnik. Iz svetlo rjave kepe testa odmerimo 6 enako težkih kosov. Iz vsakega kosa oblikujemo tanek svaljek, dolg približno 25 cm. Svaljke polagamo na desko za rezanje (ali kaj podobnega) in ko imamo vseh 6, jih damo v hladilnik. V hladilniku se bodo nekoliko strdili in bomo zato kasneje z njimi lažje rokovali.

 

piškoti leopard

Iz temne kepe testa prav prav tako odmerimo 6 enakih delov. Vsak kos temnega testa s pomočjo prstov raztegnemo na dolžino cca. 25 cm in širino cca. 3,5 cm. Priporočam, da to naredite kar s prsti, namreč če boste hoteli valjati, se bo testo hotelo prijemati valjara, dodatno mokanje pa ni priporočljivo. Ni potrebno skrbeti za sistem “vse enako”, namreč leopard pike bodo prišle lepše, če ne bo vse enako. Na temno rjavo testo položimo svaljek svetlo rjavega in ga oblečemo s temnim testom. Ni potrebno skrbeti, da se enakomerno ovije okoli svaljka.

piškoti leopard

Ko smo vseh 6 svetlo rjavih svaljkov testa ovili v temno rjavo testo, jih položimo na desko za rezanje in damo v hladilnik.

piškoti leopard

Iz hladilnika vzamemo svetlo kepo testa in ga zvaljamo. Delovno površino zelo malo pomokamo in prav tako zgornji del testa, samo toliko, da bomo lahko valjali. Zvaljanemu testu obrežemo robove, da dobimo ravne stranice. Razrežemo jih na 6 delov, kateri naj imajo dolžino cca. 25 cm in širino 4,3 cm.

Sedaj vzamemo svaljke iz hladilnika in vsakega posebej ovijemo v svetlo testo. Če se nam bo testo hotelo malo trgati, ker se nam je morebiti prijelo na delovno površino, nič zato, kasneje ko vse svaljke združimo, se ne bo nič več poznalo.

piškoti leopard

Sedaj, ko smo vse svaljke “oblekli”, jih združimo. Če konci niso estetski, jim lahko kakšen cm odrežete. Tesno jih stisnemo skupaj in ovijemo v pvc živilsko folijo. Sedaj skupek svaljkov povaljamo po pultu, da oblikujemo čim bolj okrogel valj, kajti od tega bo kasneje odvisna lepa, okrogla oblika piškotov. Svaljek damo v hladilnik za 3 ure, da se bodo sestavine strdile. Če pa se nam mudi, lahko damo v zmrzovalnik za pol ure.

piškoti leopard

Ohlajen svaljek testa z nožem razrežemo na cca. 1 cm debele kolute testa. Sedaj se nam bo na ustih narisal nasmeh, kajti pokazal se nam bo čudovit vzorec – leopardove pikice.

piškoti leopard

Kolute testa naložimo na pekač, katerega smo obložili s peki papirjem. Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj Celzija, 13 minut oz. odvisno od pečice, klasične peke. Takoj, ko dno piškotov dobi rahlo zlato barvo, so pečeni. Po vrhu ostanejo svetli.

piškoti leopard

Pečene piškote leopard takoj po pečenju predenemo na rešeto. Po pečenju bodo piškoti delovali še precej mehko, vendar ne podaljšujte peke, kajti ko se bodo ohlajali, se bodo strdili.

 

piškoti leopard

Piškoti leopard nas bodo razvajali s sladkim okusom vanilje in čokolade. Hranimo jih v škatli za piškote. Imajo zelo dolg rok obstojnosti, seveda če jih prej ne zmanjka.

piškoti leopard

Naj vam teknejo!

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor