Pinca
Pinca je slasten in puhast, sladek velikonočni kruh, ki ga vseeno lahko pripravljamo skozi celo leto. Najboljši je za zajtrk, lepo pa prija tudi v popoldanskih časih, ob skodelici kave ali čaja. Priprava je hitra in enostavna, tako da, če pince še niste pripravili, jo boste letos zagotovo. 😉 Poskusite.
Pinca – pripomočki:
- skleda 2x
- kuhalnica
- kuhinjska tehtnica
- merica za tekočine
- skodelica
- električni mešalnik
- žlica
- žlička
- vilice
- prosojna folija
- nizek pekač iz pečice
- papir za peko
- čopič
Pinca – sestavine:
- 500 g gladke bele moke
- 1/2 kocke svežega kvasa
- 100 g sladkorja + 2 žlički
- 2 dl mlačnega mleka
- 1 jajce
- 4 rumenjaki
- žlica stopljenega masla
- žlica ruma
- žlica kisle smetane
- naribana limonina lupinica ali par kapljic limonine arome
- ščepec soli
- 1 jajce za premaz
Pinca – postopek:
Najprej poskrbimo, da so vse sestavine ogrete na sobno temperaturo. V skledo stresemo moko, v katero z žlico naredimo vdolbinico.
V vdolbinico nadrobimo kvas, čez katerega dodamo 2 žlički sladkorja in 1 dl mleka. Rahlo premešamo z žličko in pustimo, da kvas vzhaja, cca. 10 minut.
Med tem ko kvas vzhaja, v drugo skledo denemo 1 jajce, rumenjake, stopljeno in ohlajeno maslo, sladkor, rum, limonino lupinico ali aromo, kislo smetano, preostalo mleko (1 dl) in sol.
Z električnim mešalnikom vse skupaj dobro zmiksamo, da se ves sladkor raztopi in se vsebina malenkost speni.
Ko je kvas vzhajal, jajčno mešanico zlijemo k moki s kvasom. Vse skupaj najprej povežemo s kuhalnico, ter nato z rokami zamesimo v gladko in mehko testo, ki ne sme imeti nobene grudice. Če se vam zdi, da je testo premokro, mu dodajte malo moke in obratno.
Skledo s testom pokrijemo s prosojno folijo in ga pustimo vzhajati eno uro, oz. 60 minut. Testo bo lepo narastlo.
Po pretečenem času, testo razdelimo na 2 kosa, ali 3 manjše, po želji. Vsakega posebej še enkrat pregnetemo. Pripravimo pekač, tako da ga obložimo s papirjem za peko. Na papir za peko, oblikujemo 2 ali 3 hlebčke, katere pustimo počivati še 15 minut. Hlebčke po vrhu z nožem zarežemo, lahko na 4 ali 3 dele, lahko oblikujemo tudi kito ali kaj drugega. Po želji.
Med tem še prižgemo pečico, katero nastavimo na 170 °C. Po pretečenem času, v skodelici, z vilicami razžvrkljamo 1 celo jajce in ga s čopičem premažemo po pincah.
Pekač potisnemo v pečico in pečemo 35-40 minut, do zlato rjave barve, pri 170 °C. Pinco režemo, ko se ohladi. 🙂
Nom nom in dober tek! 😉
-Balubah