Pinca
Print Friendly, PDF & Email

Pinca je slasten in puhast, sladek velikonočni kruh, ki ga vseeno lahko pripravljamo skozi celo leto. Najboljši je za zajtrk, lepo pa prija tudi v popoldanskih časih, ob skodelici kave ali čaja. Priprava je hitra in enostavna, tako da, če pince še niste pripravili, jo boste letos zagotovo. 😉 Poskusite.

pinca-10

Pinca – pripomočki:

  • skleda 2x
  • kuhalnica
  • kuhinjska tehtnica
  • merica za tekočine
  • skodelica
  • električni mešalnik
  • žlica
  • žlička
  • vilice
  • prosojna folija
  • nizek pekač iz pečice
  • papir za peko
  • čopič

Pinca – sestavine:

  • 500 g gladke bele moke
  • 1/2 kocke svežega kvasa
  • 100 g sladkorja + 2 žlički
  • 2 dl mlačnega mleka
  • 1 jajce
  • 4 rumenjaki
  • žlica stopljenega masla
  • žlica ruma
  • žlica kisle smetane
  • naribana limonina lupinica ali par kapljic limonine arome
  • ščepec soli
  • 1 jajce za premaz

Pinca – postopek:

Najprej poskrbimo, da so vse sestavine ogrete na sobno temperaturo. V skledo stresemo moko, v katero z žlico naredimo vdolbinico.

pinca

V vdolbinico nadrobimo kvas, čez katerega dodamo 2 žlički sladkorja in 1 dl mleka. Rahlo premešamo z žličko in pustimo, da kvas vzhaja, cca. 10 minut.

pinca-1

Med tem ko kvas vzhaja, v drugo skledo denemo 1 jajce, rumenjake, stopljeno in ohlajeno maslo, sladkor, rum, limonino lupinico ali aromo, kislo smetano, preostalo mleko (1 dl) in sol.

pinca-3

Z električnim mešalnikom vse skupaj dobro zmiksamo, da se ves sladkor raztopi in se vsebina malenkost speni.

pinca-4

Ko je kvas vzhajal, jajčno mešanico zlijemo k moki s kvasom. Vse skupaj najprej povežemo s kuhalnico, ter nato z rokami zamesimo v gladko in mehko testo, ki ne sme imeti nobene grudice. Če se vam zdi, da je testo premokro, mu dodajte malo moke in obratno.

pinca-5

pinca-6

Skledo s testom pokrijemo s prosojno folijo in ga pustimo vzhajati eno uro, oz. 60 minut. Testo bo lepo narastlo.

pinca-7

Po pretečenem času, testo razdelimo na 2 kosa, ali 3 manjše, po želji. Vsakega posebej še enkrat pregnetemo. Pripravimo pekač, tako da ga obložimo s papirjem za peko. Na papir za peko, oblikujemo 2 ali 3 hlebčke, katere pustimo počivati še 15 minut. Hlebčke po vrhu z nožem zarežemo, lahko na 4 ali 3 dele, lahko oblikujemo tudi kito ali kaj drugega. Po želji.

pinca-8

Med tem še prižgemo pečico, katero nastavimo na 170 °C. Po pretečenem času, v skodelici, z vilicami razžvrkljamo 1 celo jajce in ga s čopičem premažemo po pincah.

pinca-9

Pekač potisnemo v pečico in pečemo 35-40 minut, do zlato rjave barve, pri 170 °C. Pinco režemo, ko se ohladi. 🙂

Nom nom in dober tek! 😉

-Balubah

Ocena:
Skupaj: 25 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor