Pečena jabolka z orehovim nadevom
Print Friendly, PDF & Email

Pečena jabolka z orehovim nadevom običajno pripravim v zimskem času in postrežem še tople, ker se ob zimskem vzdušju še posebej priležejo. Odlična osvežilna sladica pa so tudi v vročih poletnih dneh, ko jih postrežemo dobro ohlajene in mogoče tudi s kepico sladoleda. Priprava pečenih jabolk z orehovim nadevom je nezahtevna in ne terja veliko časa. Okus te sladice je božanski in privoščimo si jo kolikor želimo, saj jo osladkamo le z medom. 

Pečena jabolka z orehovim nadevom – pripomočki

  • pripomoček za dolbenje jabolk ali nož

Pečena jabolka z orehovim nadevom – sestavine

Za 6 oseb:

  • 6 srednje debelih kislih jabolk
  • 100 g mletih orehov
  • 40 g stopljenega masla
  • 50 – 60 g medu

Za okrasitev:

  • 200 ml smetane za stepanje
  • cimet v prahu
  • karamelni preliv

Pečena jabolka z orehovim nadevom – postopek

Jabolka operemo in na mestu, kjer je pecelj izdolbemo v globino do 4 cm, pri tem odstranimo pečke. V drugi posodi zmešamo orehe, maslo in med.

V vdolbine jabolk porazdelimo orehovo maso. Jaz sem zaradi večje stabilnosti jabolk, uporabila pekač za peko mafinov.

Tako nadevana jabolka postavimo v vnaprej ogreto klasično pečico na 180n °C in jih pri tej temperaturi pečemo približno 25 minut. Pečena jabolka vzamemo iz pečice in jih nekaj časa pustimo, da se ohladijo do mlačnega. Nato jih okrasimo s stepeno sladko smetano. Po želji jih posujemo še z mletim cimetom in prelijemo s karamelnim prelivom.

Pečana jabolka z orehovim nadevom lahko postrežemo še mlačna, odlična pa so tudi ohlajena.

Prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.9]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor