Pečena jabolka z orehovim nadevom
Pečena jabolka z orehovim nadevom običajno pripravim v zimskem času in postrežem še tople, ker se ob zimskem vzdušju še posebej priležejo. Odlična osvežilna sladica pa so tudi v vročih poletnih dneh, ko jih postrežemo dobro ohlajene in mogoče tudi s kepico sladoleda. Priprava pečenih jabolk z orehovim nadevom je nezahtevna in ne terja veliko časa. Okus te sladice je božanski in privoščimo si jo kolikor želimo, saj jo osladkamo le z medom.
Pečena jabolka z orehovim nadevom – pripomočki
- pripomoček za dolbenje jabolk ali nož
Pečena jabolka z orehovim nadevom – sestavine
Za 6 oseb:
- 6 srednje debelih kislih jabolk
- 100 g mletih orehov
- 40 g stopljenega masla
- 50 – 60 g medu
Za okrasitev:
- 200 ml smetane za stepanje
- cimet v prahu
- karamelni preliv
Pečena jabolka z orehovim nadevom – postopek
Jabolka operemo in na mestu, kjer je pecelj izdolbemo v globino do 4 cm, pri tem odstranimo pečke. V drugi posodi zmešamo orehe, maslo in med.
V vdolbine jabolk porazdelimo orehovo maso. Jaz sem zaradi večje stabilnosti jabolk, uporabila pekač za peko mafinov.
Tako nadevana jabolka postavimo v vnaprej ogreto klasično pečico na 180n °C in jih pri tej temperaturi pečemo približno 25 minut. Pečena jabolka vzamemo iz pečice in jih nekaj časa pustimo, da se ohladijo do mlačnega. Nato jih okrasimo s stepeno sladko smetano. Po želji jih posujemo še z mletim cimetom in prelijemo s karamelnim prelivom.
Pečana jabolka z orehovim nadevom lahko postrežemo še mlačna, odlična pa so tudi ohlajena.
Prijetno sladkanje!