Orehovi žepki
Imate radi piškote z orehi ali marmelado, ki pa kljub dobremu okusu ne vsebujejo preveč sladkorja? Če je odgovor pritrdilen, potem so orehovi žepki prava sladica za vas. Orehovi žepki so piškoti, ki v pokriti posodi ostanejo sveži več kot 10 dni tako, da lahko sestavine tudi podvojite in v odličnem okusu orehovih žepkov ob jutranji ali popoldanski kavi uživate dlje časa.
Za izdelavo orehovih žepkov ne potrebujete veliko sestavin, po tem receptu boste spekli približno 1 kilogram orehovih žepkov.
Pripomočki za izdelavo orehovih žepkov:
- tehtnica
- plastična skleda za mešanje odtehtanih sestavin
- lesena kuhalnica
- manjša posoda za kuhanje nadeva
- pekač, tisti, ki pride s pečico
- papir za peko
- valjar za valjanje testa
- posoda za odlaganje keksov
- vilica
- čajna žlička
- večji kozarec z okroglim robom ali okrogel modelček za izrezoanje
- električna pečica
Sestavine za izdelavo orehovih žepkov:
Za piškotno testo:
- 500 g ostre moke
- 1 pecilni prašek
- 1 lonček kisle smetane
- ščepec soli
- 250 g masla
Za orehov nadev:
- 250 g mletih orehov
- 2,5 dl mleka
Za posip (povaljanje piškotov)
- 500 g sladkorja v prahu
Postopek za izdelavo orehovih žepkov:
Najprej pripravimo piškotno testo, zato v posodo odtehtamo moko in vanjo stresemo pecilni prašek. Vzamemo kuhalnico in dobro premešamo. Dodamo maslo, kislo smetano in ščepec soli. Sestavine dobro premešamo in na delovni površini zgnetemo testo.
Narejeno testo vrnemo nazaj v posodo in ga postavimo v hladilnik za 30 minut (lahko tudi dlje).
Med tem časom naredimo nadev za orehove žepke.
V posodo za kuhanje vlijemo 2,5 dl mleka in ga segrejemo. V vroče, a ne vrelo mleko, dodamo orehe, ki smo jih pred tem zmleli. Sestavine dobro premešamo in odstranimo z ognja.
Po poteklem času testo vzamemo iz hladilnika in ga razvaljamo na 2 milimetra debeline.
S pomočjo okroglega kozarca (ali modelčka za izrezovanje) naredimo kroge po razvaljanem testu.Ostanke testa ponovno združimo in postopek ponovimo.
Na vsak krog denemo 1 čajno žličko nadeva, ga prepognemo na polovico in pritrdimo robove s pomočjo vilice.
Na pekač položimo peki papir, na papir položimo narejene orehove žepke in pečemo 20 minut na 180 °C (klasična pečica).
Še vroče orehove žepke povaljamo v sladkor v prahu, položimo v posodo ali na krožnik.
V kolikor niste ljubitelj orehov lahko za nadev uporabite marmelado.
Orehovi žepki so pripravljeni.
Dober tek.