Orehovi žepki
Print Friendly, PDF & Email

Imate radi piškote z orehi ali marmelado, ki pa kljub dobremu okusu ne vsebujejo preveč sladkorja? Če je odgovor pritrdilen, potem so orehovi žepki prava sladica za vas. Orehovi žepki so piškoti, ki v pokriti posodi ostanejo sveži več kot 10 dni tako, da lahko sestavine tudi podvojite in v odličnem okusu orehovih žepkov ob jutranji ali popoldanski kavi uživate dlje časa.

Za izdelavo orehovih žepkov ne potrebujete veliko sestavin, po tem receptu  boste spekli približno 1 kilogram orehovih žepkov.

orehovi zepki

Pripomočki za izdelavo orehovih žepkov:

  • tehtnica
  • plastična skleda za mešanje odtehtanih sestavin
  • lesena kuhalnica
  • manjša posoda za kuhanje nadeva
  • pekač, tisti, ki pride s pečico
  • papir za peko
  • valjar za valjanje testa
  • posoda za odlaganje keksov
  • vilica
  • čajna žlička
  • večji kozarec z okroglim robom ali okrogel modelček za izrezoanje
  • električna pečica

Sestavine za izdelavo orehovih žepkov:

Za piškotno testo:

  • 500 g ostre moke
  • 1 pecilni prašek
  • 1 lonček kisle smetane
  • ščepec soli
  • 250 g masla

Za orehov nadev:

  • 250 g mletih orehov
  • 2,5 dl mleka

Za posip (povaljanje piškotov)

  • 500 g sladkorja v prahu

Postopek za izdelavo orehovih žepkov:

Najprej pripravimo piškotno testo, zato v posodo odtehtamo moko in vanjo stresemo pecilni prašek. Vzamemo kuhalnico in dobro premešamo. Dodamo maslo, kislo smetano in ščepec soli. Sestavine dobro premešamo in na delovni površini zgnetemo testo.

orehovi zepki

Narejeno testo vrnemo nazaj v posodo in ga postavimo v hladilnik za 30 minut (lahko tudi dlje).

orehovi zepki

Med tem časom naredimo nadev za orehove žepke.
V posodo za kuhanje vlijemo 2,5 dl mleka in ga segrejemo. V vroče, a ne vrelo mleko, dodamo orehe, ki smo jih pred tem zmleli. Sestavine dobro premešamo in odstranimo z ognja.

orehovi zepki

Po poteklem času testo vzamemo iz hladilnika in ga razvaljamo na 2 milimetra debeline.

S pomočjo okroglega kozarca (ali modelčka za izrezovanje) naredimo kroge po razvaljanem testu.Ostanke testa ponovno združimo in postopek ponovimo.

orehovi zepki

Na vsak krog denemo 1 čajno žličko nadeva, ga prepognemo na polovico in pritrdimo robove s pomočjo vilice.

orehovi zepki

Na pekač položimo peki papir, na papir položimo narejene orehove žepke in pečemo 20 minut na 180 °C (klasična pečica).

orehovi zepki

Še vroče orehove žepke povaljamo v sladkor v prahu, položimo v posodo ali na krožnik.

orehovi zepki

V kolikor niste ljubitelj orehov lahko za nadev uporabite marmelado.

Orehovi žepki so pripravljeni.

orehovi zepki

Dober tek.

Ocena:
Skupaj: 19 Povprečno: 4.7]

Dodaj odgovor