Odlični pustni krofi
Imate radi nekaj slastnega in okusnega, ki tekne ne glede na letni čas. Pred vami je recept za odlične pustne krofe po katerih pri nas pečemo že več kot deset let in vedno uspejo. Preizkusite ga 🙂
Odlični pustni krofi – pripomočki:
- večja skleda
- kuhinjska tehtnica
- kozica
- nož
- jedilna žlica
- ročni mešalec za gnetenje
- manjša plastična skleda
- kozarec za odmerjanje
- prt
- cvrtnik ali večji lonec
Odlični pustni krofi – sestavine
Za cca. 25 krofov:
- 1 kg namenske bele gladke moke
- 10 dag kvasa
- 10 dag sladkorja
- 7 dag margarine
- 3 dl mleka
- 4 debela jajca
- 1 vaniljev sladkor
- o,5 dl ruma
Za nadev:
- marelična marmelada
Za cvrtje:
- 2 l olja za cvrtje
Odlični pustni krofi – postopek:
Mleko z dvema žlicama sladkorja segrejemo, da je malo mlačno, odstavimo, dodamo kvas in žlico moke, premešamo ter pustimo, da vzhaja oz. da naraste.
Nato v skledi z električnim mešalnikom zgnetemo moko, jajce, sladkor, vaniljev sladkor, rum ter margarino in vzhajan kvasec.
Testo pokrijemo in pustimo, da vzhaja na toplem vsaj 30-40 minut. Za hitrejše vzhajanje postavimo skledo s testom kar v bližino radiatorja.
Ko je testo dovolj vzhajalo, oblikujemo kroglice. Testo zajemamo z žlico, ki naj ne bo prevelika. Testo vrtimo med dlanmi, da dobimo lepe kroglice. Dlani si pred oblikovanjem pomokamo z moko.
Oblikovane kroglice polagamo na pomokan prt. Zgornjo plast obrnemo, da je na dnu prta, s prsti kroglice še malo sploščimo. Ko porabimo vso testo, kroglice pokrijemo, da še enkrat vzhajajo na toplem.
Dobimo približno 25 kroglic.
Krofe cvremo na vsaki strani 3 minute. Pečenost krofov preverimo z zobotrebcem. Vmes dobimo lep krancelj.
Ocvrte krofe napolnimo z marmelado ter jih potresemo s sladkorjem v prahu.
Prijetno sladkanje:)