Odlični domači piškoti
S pomočjo “testomata” (besede v SSKJ ni, ustrezen slovenski opis bi bil: pištola za brizganje testa) lahko pripravimo odlične domače piškote, ki so tudi zelo lepi na pogled.
Kaj potrebujemo za odlične domače piškote:
- posodo za mešanje testa
- dve skodelici
- kuhinjsko tehtnico
- “testomat”
- dva pekača
- pečico
Sestavine za odlične domače piškote:
- 700 g mehke moke
- 500 g masla
- 200 g mletega sladkorja
- 2 jajci
- vanili sladkor
- pecilni prašek
- za izgotovitev: marelično marmelado, jedilno čokolado, kokosovo moko
Postopek priprave odličnih domačih piškotov:
V posodo za mešanje testa damo moko, mleti sladkor, pecilni prašek in vanili sladkor. V posodo ubijemo obe jajci in dodamo na tanke rezine narezano maslo.
Z rokami zamesimo v mehko, enakomerno, voljno testo. Zavijemo ga v PVC folijo in ga postavimo za dve uri počivati v hladilnik.
Spočito testo vzamemo iz hladilnika, pripravimo tri pekače in prižgemo pečico na 180 stopinj. Odtrgamo kepo testa, jo oblikujemo v valj in potlačimo v testomat tako, da iztisnemo ves zrak.
Na pekač s kratkimi pritiski iztiskujemo testo, dokler ne napolnimo celega pekača.
Postavimo v pečico za 6 minut oziroma dokler ne začne rob piškotov rahlo rjaveti.
V vmesnem času pripravimo nov pekač z iztisnjenimi piškoti. Ponavljamo dokler nam ne zmanjka testa. Ko so piškoti pečeni jih takoj poberemo iz pekača.
Po dva enaka piškota s spodnjo stranjo zlepimo z marelično marmelado.
Nad soparo raztopimo enako količino jedilne čokolade in masla. Zlepljeni polovici z enim koncem pomočimo v stopljeno čokolado in povaljamo v kokosovo moko.
Piškote zložimo v kovinsko posodo za hranjenje peciva. Najboljši so čez dva dni (če vzdržijo tako dolgo :-)).