Odlična bajadera
Print Friendly, PDF & Email

Bajadera je sladica, katero poznajo stari in mladi in prav vsi jo imajo radi. Okus mandljev, lešnikov, čokolade, masla združijo košček sladice v popoln posladek, kateri se kar topi v ustih. Priprava je preprosta in brez peke.

Odlična bajadera – pripomočki:

  • tehtnica
  • sekljalnik
  • lonec
  • žlica
  • 2 posodi za maso
  • pekač 24 x 18 cm
  • papir za peko

Odlična bajadera – sestavine:

  • 6 žlic vode
  • 200 g sladkorja v prahu
  • 1 vaniljev sladkor
  • 180 g masla
  • 150 g piškotov petit beurre (ali podobnih)
  • 150 g mletih mandljev
  • 5 kapljic lešnikove arome
  • 100 g temne čokolade
  • 100 g bele čokolade

Preliv:

  • 70 do 80 ml sladke smetane
  • 100 g temne čokolade

Odlična bajadera – postopek:

Kekse petit beurre ali podobne v sekljalniku zmeljemo v piškotno moko.


V posodo nalijemo vodo, dodamo sladkor in vaniljev sladkor ter na rahlem ognju kuhamo tako dolgo, da se sladkor popolnoma stopi in še kakšno minutko ali dve dlje.

Nato dodamo maslo in rahlo pokuhamo, da se popolnoma stopi.

Sedaj dodamo piškotno moko in mlete mandlje ter par kapljic lešnikove arome. Temeljito premešamo.

Če nimamo mandljev ali jih ne maramo, lahko uporabimo lešnike. Če nič od tega nimamo, se alternativno lahko uporabijo orehi. Vendar prava bajadera mora imeti okus po mandljih.

Maso razdelimo na dva enako težka dela. Če se vam bo zdelo, da je masa presuha, dodajte še kakšno žlico vode. Če se vam bo zdela preredka, dodajte še nekaj mletih piškotov in mandljev.

 100 g temne čokolade stopimo in jo dodamo enemu delu mase za bajadero. Z rokami temeljito premešamo, da se čokolada enakomerno vpije v celotno maso.

Pripravimo pekač in ga obložimo s peki papirjem. Zelo priročno je, če imamo pekač, kateremu lahko nastavljamo mere in ga kasneje z lahkoto odstranimo, ker nima dna. Temni del mase za bajadero enakomerno razporedimo po dnu pekača. Trudimo se, da je masa po vsej površini pekača čimbolj enakomerne debeline.

Nato stopimo belo čokolado in jo primešamo v drugi del mase za bajadero. Ker se bela čokolada obnaša zelo muhasto, priporočam da jo topite v mikrovalovki, ta način namreč vedno uspe. Belo čokolado s posodo postavite za par sekund v mikrovalovko in sproti preverjate in mešate čokolado ter po potrebi podaljšujte sekunde v mikrovalovki.

Svetlo maso za bajadero enakomerno razporedimo čez temno maso.

 

Nad vodno kopeljo stopimo temno čokolado pomešano s sladko smetano. Čokoladni preliv enakomerno porazdelimo čez svetli del bajadere.

Pekač z bajadero postavimo v hladen prostor in pustimo nekaj ur ali še bolje čez noč, da se sestavine strdijo in povežejo.

Če smo bajadero hranili v hladilniku, jo vzamemo iz hladilnika 15 do 20 minut prej in jo šele nato razrežemo.

Prijetno sladkanje z odlično bajadero!

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor