Noro dober čokoladni mus z ananasom
Če imate v hladilniku le nekaj sestavin, imate vse za pripravo odlične in nadvse preproste sladice, s katero mnogi pretiravajo, saj je tako okusna, da se ji težko uprejo. Noro dober čokoladni mus z ananasom lahko pripravite tudi z drugim sadjem, ki bo mus osvežilo, v osnovi pa potrebujete le 20 minut in temno čokolado, jajci, maslo ter malo sladkorja. Nič packanja in kuhanja ne bo, zato lahko na pol zavihate rokave in se na hitro lotite priprave sladice, četudi so gostje morda že na poti.
Pripomočki za pripravo čokoladnega musa z ananasom:
- kozica
- kuhalnica
- posodi
- električni mešalnik
- pripomoček oz. lopatka za mešanje
- stekleni kozarci za serviranje (najbolje za martini ali kakšne manjše)
Sestavine za čokoladni mus:
- 100 g čokolade za kuhanje
- 2 jajci
- 40 g rjavega sladkorja
- 25 g masla
- 50 g ananasa in nekaj borovnic (po želji pa lahko tudi drugo osvežilno sadje)
- malo stepene smetane
Priprava čokoladnega musa z ananasom:
V kozici raztopimo maslo in čokolado.
Ko se maslo in čokolada raztopita ter povežeta, ju malo ohladimo, nato pa vanju dodamo jajci in dobro premešamo.
Dobimo gladko čokoladno zmes, kot je videti spodaj.
Iz beljakov stepemo sneg.
Sneg mora biti čvrst. Test, kako lahko preverimo, ali je sneg dovolj čvrst, je naslednji: posodo s snegom obrnemo in sneg mora vseeno stati, ne sme drseti ali celo zdrsniti iz nje.
V sneg dodamo sladkor in z električnim mešalnikom natančno zmešamo, da se sneg spoji s sladkorjem.
Prvo polovico snega narahlo z lopatko vmešamo v čokoladno zmes.
Tega nikakor ne smemo početi z električnim mešalnikom ali močno vmešavati, saj bomo uničili mehkobo in zračnost snega, posledično pa čokoladni mus več ne bo tako mehak.
Nato še bolj rahlo vmešamo še drugo polovico snega, in sicer zgolj toliko, da se sneg in čokoladna zmes spojita.
Na koncu dobimo zračno zmes čokolade, jajca, masla in sladkorja.
Kozarce napolnimo z zmesjo in jih postavimo v hladilnik za 15 do 30 minut.
Po vsaj 15 minutah vzamemo kozarce iz hladilnika. Ananas olupimo in operemo.
Ananas narežemo na koščke in z njim prekrijemo čokoladno zmes v kozarcu.
Po ananasu potresemo nekaj svežih ali vloženih borovnic.
Na koncu kozarec okrasimo še s stepeno smetano.
In noro dober čokoladni mus z ananasom je pripravljen. Ne rabite se več upirati in se lahko že posladkate. Sicer se ga pred serviranjem vzame iz hladilnika in pusti na sobni temperaturi počivati vsaj 10 minut, saj bo tako mehak, v hladilniku pa se v več urah precej strdi. V vsakem primeru, če je trši ali mehkejši, je odličen in naravnost za prste ter kozarce polizat. 🙂