Navadni piškoti s cimetom
Tem piškotom smo včasih rekli “mašinski” piškoti, ker jih delamo takorekoč z “mašino”. Spomnim se, da smo jih doma napekli kar na metre in kako zelo dobri so bili! Trdi, dišeči in po nekaj grižljajih se je v ustih razvil prijeten okus po domačem, dobrem piškotu. Največkrat smo jih naredili brez čokolade, pa vendar čokolada paše vsepovsod.
Navadni piškoti s cimetom – pripomočki
- skleda za mesenje
- majhna žlička
- ribežen
- “mašina” – strojček za piškote
- kozica
- pečica (klasična)
- pekač
- papir za peko
Navadni piškoti s cimetom – sestavine
Za testo
- 500 g bele mehke moke
- 250 g masla
- 120 g sladkorja v prahu
- 1 zavojček vanilijevega sladkorja
- 1/2 zavojčka pecilnega praška
- 2 jajci
- 1 žlička cimeta
- lupinica ene limone
- ščepec soli
Za okrasitev
- 50 g mlečne čokolade
- 50 g temne čokolade
Navadni piškoti s cimetom – postopek
Iz vseh sestavin zamesimo testo. Mesimo tako dolgo, da je testo gladko.
Testo pokrijemo s folijo ali zapremo v neprodušno posodo, da se med počivanjem ne posuši. Pustimo ga počivati najmanj eno uro ali dlje.
S strojčkom za piškote naredimo dolge trakove, jih razrežemo na poljubno dolžino piškotov in jih polagamo v pekač obložen s papirjem za peko.
Pečemo jih v vnaprej ogreti pečici na 190 stopinj Celzija od 13 do 15 minut oz. tako dolgo, da se rahlo obarvajo.
V kozici na rahlem ognju stopimo čokolado. Pazimo, da ne segrevamo preveč, da se čokolada ne zgrudi.
Piškote pustimo, da se malo ohladijo, potem jih zložimo enega do drugega, da jih “porišemo” s čokolado. Po želji lahko pustimo nekaj piškotov neokrašenih.
Piškote prestavimo na hladno, da se čokolada strdi in ohladi.
Hrustanje se lahko prične!