Navadni piškoti s cimetom
Print Friendly, PDF & Email

Tem piškotom smo včasih rekli “mašinski” piškoti, ker jih delamo takorekoč z “mašino”. Spomnim se, da smo jih doma napekli kar na metre in kako zelo dobri so bili! Trdi, dišeči in po nekaj grižljajih se je v ustih razvil prijeten okus po domačem, dobrem piškotu. Največkrat smo jih naredili brez čokolade, pa vendar čokolada paše vsepovsod.

Navadni piškoti s cimetom

Navadni piškoti s cimetom – pripomočki

  • skleda za mesenje
  • majhna žlička
  • ribežen
  • “mašina” – strojček za piškote
  • kozica
  • pečica (klasična)
  • pekač
  • papir za peko

 Navadni piškoti s cimetom – sestavine

Za testo

  • 500 g bele mehke moke
  • 250 g masla
  • 120 g sladkorja v prahu
  • 1 zavojček vanilijevega sladkorja
  • 1/2 zavojčka pecilnega praška
  • 2 jajci
  • 1 žlička cimeta
  • lupinica ene limone
  • ščepec soli

Za okrasitev

  • 50 g mlečne čokolade
  • 50 g temne čokolade

Navadni piškoti s cimetom  – postopek

Iz vseh sestavin zamesimo testo. Mesimo tako dolgo, da je testo gladko.

Navadni piškoti s cimetom

Testo pokrijemo s folijo ali zapremo v neprodušno posodo, da se med počivanjem ne posuši. Pustimo ga počivati najmanj eno uro ali dlje.

Navadni piškoti s cimetom

S strojčkom za piškote naredimo dolge trakove, jih razrežemo na poljubno dolžino piškotov in jih polagamo v pekač obložen s papirjem za peko.

Navadni piškoti s cimetom

Pečemo jih v vnaprej ogreti pečici na 190 stopinj Celzija od 13 do 15 minut oz. tako dolgo, da se rahlo obarvajo.

Navadni piškoti s cimetom

V kozici na rahlem ognju stopimo čokolado. Pazimo, da ne segrevamo preveč, da se čokolada ne zgrudi.

Navadni piškoti s cimetom

Piškote pustimo, da se malo ohladijo, potem jih zložimo enega do drugega, da jih “porišemo” s čokolado. Po želji lahko pustimo nekaj piškotov neokrašenih.

Navadni piškoti s cimetom

Piškote prestavimo na hladno, da se čokolada strdi in ohladi.

Navadni piškoti s cimetom

Hrustanje se lahko prične!

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.7]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Ker sem prebolela raka na dojki, delam skrajšani delovni čas, tako mi malo več časa ostane za sladke razvade. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki. Najbolj pa mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor