Najboljša potratna potica
Print Friendly, PDF & Email

Najboljša potratna potica ni zastonj potratna, saj vsebuje veliko sestavin, potrebno pa je tudi veliko časa, da jo pripravimo. Potrebno je speči dvojni biskvit, enega navadnega ter drugega temnega, zamesiti testo ter pripraviti orehovo ter skutino maso. Ves čas in trud je na koncu poplačan, saj njen izgled in okus očara vse sladkosnedce.

Najboljša potratna potica

Najboljša potratna potica – pripomočki:

  • pečica
  • pekač velikosti 40x 22 cm
  • peka papir
  • električni mešalnik
  • kuhinjska tehtnica
  • jedilna žlica
  • 3 plastične sklede
  • kozica
  • skleda za gnetenje
  • prt
  • valjar
  • nož
  • deska
  • aluminijasta folija

Najboljša potratna potica – sestavine:

Za svetel biskvit:

  • 4 jajca
  • 20 dag sladkorja
  • 20 dag gladke moke
  • 1 pecilni
  • 1 vaniljev sladkor
  • 1 dl mleka
  • 1 dl olja

Za temen biskvit:

  • 4 jajca
  • 20 dag sladkorja
  • 20 dag gladke moke
  • 1 pecilni
  • 1 vaniljev sladkor
  • 1 dl mleka
  • 1 dl olja
  • 1-2 žlici čokolade v prahu

Za kvasec (dodamo ga kvašenemu testu):

  • 3 dl mleka
  • 1 kocka kvasa
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 žlica moke

Za kvašno testo:

  • 60 dag gladke moke
  • 1 jajce
  • ščep sladkorja
  • ščep soli

Za orehov nadev:

  • 600 g mletih orehov
  • 2-3  jedilne žlice ruma
  • 10 jedilnih žlic domače breskove marmelade
  • 5-10 jedilnih žlic sladkorja (po okusu)
  • 200 g kisle smetane
  • 1 jajce
  • 10 dag nastrgane margarine
  • 3 -5  jedilnih žlic čokoladnega praha

Za skutin nadev:

  • 1 kg domače ali kupljene skute
  • 2 jajci
  • 200 g kisle smetane
  • 5-10 jedilnih žlic sladkorja (po okusu)
  • 1 vaniljev sladkor

In še za premaz:

  • 1 jajce

Najboljša potratna potica – postopek:

Najprej pripravimo svetel biskvit.
Beljake in rumenjake ločimo. Beljake stepemo v trden sneg.

Rumenjake, sladkor in vaniljev sladkor dobro stepemo, da se masa peni, dodamo olje, mleko,  moko, pomešano s pecilnim praškom ter sneg iz beljakov.

Najboljša potratna potica 1

Pekač obložimo s peka papirjem, ga namažemo z margarino ter enakomerno razporedimo maso po pekaču.

Najboljša potratna potica 2

Pečemo približno 25-30 minut v na 180 stopinj Celzija (klasična pečica) prehodno ogreti pečici.

Najboljša potratna potica 3

Ko se svetel biskvit peče, pripravimo še temen biskvit, po istem postopku kot svetlega. Beljake in rumenjake ločimo. Beljake stepemo v sneg.
Rumenjake, sladkor, vaniljev sladkor pa dobro stepemo, da se masa peni, dodamo olje, mleko, moko, pomešano s pecilnim praškom, sneg iz beljakov ter čokolado v prahu.

Najboljša potratna potica 4

Svetel pečen biskvit odstranimo iz pekača. Isti pekač obložimo s peka papirjem, ga dodatno namažemo z margarino, vanj vlijemo maso ter pečemo približno 25-30 minut na 180 stopinjah Celzija. Pečenega odstranimo iz pekača.

Najboljša potratna potica 5

Medtem, ko se biskvita hladita, pripravimo kvasec. Mleko segrejemo, da je malo mlačno, ga odstavimo z ognja in vanj vmešamo kvas, sladkor in moko. Ko kvasec malo naraste, je le-ta narejen.

Najboljša potratna potica 6

Kvasec vlijemo k moki, jajcem in sladkorju ter zgnetemo testo, katerega pustimo, da vzhaja na toplem.

Najboljša potratna potica 7

 

Najboljša potratna potica 8

Medtem, ko testo vzhaja, pripravimo orehov nadev. Mletim orehom dodamo jajce, kislo smetano, marmelado, čokoladni prah, rum ter nastrgamo margarino. Vse sestavine z jedilno žlico dobro premešamo med sabo, da se sestavine spojijo.

Najboljša potratna potica 9

Pekač, v katerem smo prej spekli biskvita, dobro namažemo z margarino.

Najboljša potratna potica 10Vzhajano testo enakomerno razvaljamo na pomokani površino v velikosti dvojnega pekača.

Najboljša potratna potica 11

Pod testo položimo pekač. Testo razgrnemo čez celotno površino pekača. Orehov nadev razpolovimo ter ga polovico namažemo po testu na dnu pekača, nanj pa položimo svetel biskvit.

Najboljša potratna potica 12

Iz skute, kisle smetane, jajc, sladkorja in vaniljevega sladkorja pripravimo skutin nadev, ki ga dobro stepemo z mešalnikom.

Najboljša potratna potica 13

Skutin nadev z jedilno žlico enakomerno namažemo na svetel biskvit. čez položimo rjav biskvit. Polovico orehovega nadeva, ki nam je ostala, namažemo na temen biskvit, ter vse skupaj položimo na skutin nadev, tako, da je orehov nadev na vrhu pekača. Z testom, ki nam je ostal, prekrijemo vse plasti.

Najboljša potratna potica 14

Če je testa preveč, ga malo odrežemo, potem pa vse skupaj dobro ovijemo.

Najboljša potratna potica 15

Potico pokrijemo s prtom in pustimo, da še malo vzhaja.

Najboljša potratna potica 16

Ko je pečica dobro ogreta in je potica že vzhajala, jo namažemo s stepenim jajcem ter prepikamo z jedilnim nožem. Najboljšo potratno potico pečemo v ventilacijski pečici 20 minut na 170 stopinjah Celzija, nato pa temperaturo zmanjšamo na 150 stopinj Celzija in pečemo še 40 minut.

Najboljša potratna potica 17

Pečeno potico odstranimo iz pečice. Na vrh položimo desko, ovito v folijo ter jo obrnemo. Se pravi, da je zgornja plast potice na dnu, spodnja pa na vrhu. Počakamo par ur, da se najboljša potratna potica ohladi, preden jo razrežemo, pa jo posujemo še s sladkorjem v prahu.

Najboljša potratna potica 18

Najboljša potratna potica 19

Sladko sladkanje želim :).

Ocena:
Skupaj: 40 Povprečno: 4.5]

Dodaj odgovor