Mehka in sočna pehtranova potica
Imate sušen ali svež pehtran? Odlično! Mehka in sočna pehtranova potica je najboljša izbira, kako ga lahko porabite in vaša kuhinja bo še nekaj časa dišala po čudovitem vonju pehtrana. Če mi ne verjamete, poskusite in se prepričajte sami.
Pripomočki za pehtranovo potico:
- posoda za pripravo testa
- manjša posodica
- pult za gnetenje ali kuhinjski robot z nastavkom za testo
- posoda za pripravo nadeva
- žlica za mešanje
- sito
- pekač
- peka papir
Sestavine za pehtranovo potico:
Testo:
- 30 g svežega kvasa
- 600 g moke
- 3 dl mlačnega mleka
- 3 rumenjake
- 1 jušna žlica ruma
- 2 jušni žlici stopljenega masla
- 65 g sladkorja
- 1 vanilijev sladkor
- ščepec soli
Nadev:
- 300 g skute
- 200 g sladkorja
- čajna žlička ruma
- 2 šopka nasekljanega svežega pehtrana (lahko je tudi sušen)
- beljaki, ki so ostali od testa
- nekaj kruhovih drobtin
Postopek za pripravo pehtranove potice:
Najprej v manjšo posodico razdrobimo kvas, dodamo 4 žlice mlačnega mleka, 2 čajni žlični sladkorja in 2 jušni žlici moke. Premešamo in pustimo, da kvas vzhaja.
Skozi sito presejemo moko in na dnu posode v moki naredimo luknjico.
V narejeno luknjico dodamo vzhajani kvas in počakamo nekaj minut.
V drugi posodi zmešamo rumenjake, sladkor, maslo, rum, vanilijev sladkor, mleko in sol. Premešamo v enotno zmes.
Dobljeno zmes počasi dodajamo moki in kvasu. Mešamo ročno ali s pomočjo kuhinjskega robota.
Dobro premešamo in gnetemo, dokler ne bo testo gladko in kompaktno, ne smete pa pretiravati, saj ne sme biti trdo.
Testo pustimo pokrito vzhajati vsaj pol ure. Nato ga še enkrat pregnetemo in drugič pustimo vzhajati.
Medtem pripravimo nadev. Pomembno je, da ga naredite prej, saj se bo ogrel na sobno temperaturo in ne bo velikih razlik s temperaturo testa, tako da med peko ne bo pokal. Za nadev zmešamo skuto, ki ji dodamo sladkor, rum in nasekljan pehtran.
Nadevu nežno vmešamo še trd sneg beljakov.
Ko je testo že drugič vzhajalo, ga razdelimo na dva dela in vsak del razvaljamo na pomokani površini. Razvaljajte ga na 2 do 3 mm.
Na testo enakomerno nanesemo nadev. Pazimo, da niso robovi napolnjeni, saj nam bo sicer nadev uhajal.
Pekač obložimo s peka papirjem in ga dobro namastimo z maslom. Po vrhu potrosimo še nekaj drobtin.
Obe potici prestavimo na pekač. Pokrijemo ju s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati še 20 minut.
Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija in potico pečemo 15 minut pri tej temperaturi, nato jo pečemo še 30 do 40 minut na 180 stopinjah Celzija. Potica je gotova, ko dobi rjavo skorjo in ko ob piku z zobotrebcem na njem ne pusti večjih sledi. Če želite, jo lahko na koncu potrosite s sladkorjem v prahu. Na ta način bo končni rezultat mehka in sočna pehtranova potica, ki vas bo navdušila. Pri nas je izginila v enem dnevu, zato me zanima, kako dolgo bo zdržala pri vas. Dober tek!