Mehka in sočna pehtranova potica
Print Friendly, PDF & Email

Imate sušen ali svež pehtran? Odlično! Mehka in sočna pehtranova potica je najboljša izbira, kako ga lahko porabite in vaša kuhinja bo še nekaj časa dišala po čudovitem vonju pehtrana. Če mi ne verjamete, poskusite in se prepričajte sami.

Pripomočki za pehtranovo potico:

  • posoda za pripravo testa
  • manjša posodica
  • pult za gnetenje ali kuhinjski robot z nastavkom za testo
  • posoda za pripravo nadeva
  • žlica za mešanje
  • sito
  • pekač
  • peka papir

Sestavine za pehtranovo potico:

Testo:

  • 30 g svežega kvasa
  • 600 g moke
  • 3 dl mlačnega mleka
  • 3 rumenjake
  • 1 jušna žlica ruma
  • 2 jušni žlici stopljenega masla
  • 65 g sladkorja
  • 1 vanilijev sladkor
  • ščepec soli

Nadev:

  • 300 g skute
  • 200 g sladkorja
  • čajna žlička ruma
  • 2 šopka nasekljanega svežega pehtrana (lahko je tudi sušen)
  • beljaki, ki so ostali od testa
  • nekaj kruhovih drobtin

 Postopek za pripravo pehtranove potice:

Najprej v manjšo posodico razdrobimo kvas, dodamo 4 žlice mlačnega mleka, 2 čajni žlični sladkorja in 2 jušni žlici moke. Premešamo in pustimo, da kvas vzhaja.

DSC_0599

Skozi sito presejemo moko in na dnu posode v moki naredimo luknjico.

Mehka in sočna pehtranova poticaV narejeno luknjico dodamo vzhajani kvas in počakamo nekaj minut.

Mehka in sočna pehtranova potica

V drugi posodi zmešamo rumenjake, sladkor, maslo, rum, vanilijev sladkor, mleko in sol. Premešamo v enotno zmes.

Mehka in sočna pehtranova potica

Dobljeno zmes počasi dodajamo moki in kvasu. Mešamo ročno ali s pomočjo kuhinjskega robota.

Mehka in sočna pehtranova potica

Dobro premešamo in gnetemo, dokler ne bo testo gladko in kompaktno, ne smete pa pretiravati, saj ne sme biti trdo.

Mehka in sočna pehtranova potica

Testo pustimo pokrito vzhajati vsaj pol ure. Nato ga še enkrat pregnetemo in drugič pustimo vzhajati.

Mehka in sočna pehtranova potica

Medtem pripravimo nadev. Pomembno je, da ga naredite prej, saj se bo ogrel na sobno temperaturo in ne bo velikih razlik s temperaturo testa, tako da med peko ne bo pokal. Za nadev zmešamo skuto, ki ji dodamo sladkor, rum in nasekljan pehtran.

Mehka in sočna pehtranova potica

Nadevu nežno vmešamo še trd sneg beljakov.

Mehka in sočna pehtranova potica

Ko je testo že drugič vzhajalo, ga razdelimo na dva dela in vsak del razvaljamo na pomokani površini. Razvaljajte ga na 2 do 3 mm.

Mehka in sočna pehtranova potica

Na testo enakomerno nanesemo nadev. Pazimo, da niso robovi napolnjeni, saj nam bo sicer nadev uhajal.

Mehka in sočna pehtranova potica

Pekač obložimo s peka papirjem in ga dobro namastimo z maslom. Po vrhu potrosimo še nekaj drobtin.

Mehka in sočna pehtranova potica

Obe potici prestavimo na pekač. Pokrijemo ju s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati še 20 minut.

Mehka in sočna pehtranova potica

Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija in potico pečemo 15 minut pri tej temperaturi, nato jo pečemo še 30 do 40 minut na 180 stopinjah Celzija. Potica je gotova, ko dobi rjavo skorjo in ko ob piku z zobotrebcem na njem ne pusti večjih sledi. Če želite, jo lahko na koncu potrosite s sladkorjem v prahu. Na ta način bo končni rezultat mehka in sočna pehtranova potica, ki vas bo navdušila. Pri nas je izginila v enem dnevu, zato me zanima, kako dolgo bo zdržala pri vas. Dober tek!

Mehka in sočna pehtranova potica

 

Ocena:
Skupaj: 39 Povprečno: 4.2]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor