Mehka bučna torta z mandlji
Mehka bučna torta z mandlji, odišavljena s pomarančo in cimetom prikliče jesen na mizo. Idealna je za malico kot tudi za posebne priložnosti, saj je preprosta in elegantna sladica.
Pripomočki za pripravo mehke bučne torte
- pekač premera 18 cm
- večja in manjša skleda
- jušna žlica in kuhalnica
- električni mešalnik
- dresirna vrečka
Sestavine za mehko bučno torto
Za tortni pekač premera 18 cm oz. 6 porcij
Za testo:
- 75 g gladke moke
- ščepec cimeta
- 1 pomaranča
- 50 g mletih mandljev
- 130 g čiste kuhane buče
- 50 g sončničnega olja
- 100 g rjavega sladkorja
- 1/2 pecilnega praška
- 1 jajce
- 25 ml mleka
Za kremo
- 100 ml smetane za stepanje
- 50 g mehkega sira mascarpone
Postopek za pripravo mehke bučne torte
Bučo narežemo na srednje majhne kose in jo skuhamo na pari. Nato jo, še toplo, s pomočjo vilice pregnetemo ter pustimo, da se dobljeni bučni pire ohladi.
V večjo skledo združimo vse suhe sestavine tako, da najprej presejemo moko in pecilni prašek. Nato dodamo mlete mandlje, rjavi sladkor, cimet ter naribano lupinico ene pomaranče.
V manjši posodi zmešamo skupaj vse mokre sestavine. Najprej zmešamo jajce, olje in mleko. Na to zmes dodamo še bučni pire.
Mešanico mokrih sestavin prilijemo k suhim sestavinam ter z kuhalnico dobro premešamo vse sestavine, da dobimo homogeno zmes.
Torta, ki jo bomo dobili je za šest porcij tako, da bomo za peko uporabili okrogel pekač 18 centimetrov premera. Pekač dobro namastimo ter vanj prelijemo bučno zmes.
Bučna torta se peče, v predhodno segreti pečici, 35 minut na 170 stopinjah Celzija. Peko preverimo z zobotrebcem. Ko je torta pečena, jo preložimo na mrežo in pustimo, da se popolnoma ohladi, kajti drugače se bo naša krema na njej stopila.
Medtem ko se torta ohlaja lahko počasi pripravimo našo kremo, kar je zelo preprost postopek. V manjši skledi stepemo smetano, da se speni, ne pa v čvrsto smetano ter ji dodamo sir mascarpone in še malo stepemo vse skupaj.
Tako dobljeno kremo preložimo v dresirno vrečko, dokler ni torta popolnoma hladna, naj krema počiva v hladilniku.
Čas je da nabrizgamo kremo na bučni biskvit in že lahko uživamo v naši mehki bučni torti z mandlji. za piko na i potresemo še malo cimeta.
Dober tek!