Linške rožice s pomarančo
Linški piškoti s priokusom sveže pomaranče omamno odišavijo kuhinjo že med peko, njihov okus pa je čudovit. Pomarančna marmelada še dodatno poudari okus in aromo, vendar se jim odlično poda tudi katerekoli druga marmelada. Piškoti so rahli, prhki, slastni, … skratka odlični!
Linške rožice s pomarančo – pripomočki
- posoda za mesenje
- podlaga za valjanje
- valjar
- modelček za izrezovanje
- pečica (klasična)
- žlička
- ožemalnik
- ribežen
- papir za peko
- pekač
Linške rožice s pomarančo – sestavine
Za testo
- 500 g bele mehke moke
- 140 g mletega sladkorja
- 1 zavojček vanilijevega sladkorja
- sok ene pomaranče (srednje debele)
- lupinica ene pomaranče (ali en zavojček)
- 2 rumenjaka
- 250 g masla
- ščepec soli
Za namaz in posip
- marmelada po izboru (približno 100 ml)
- mleti sladkor (po okusu)
Linške rožice s pomarančo – postopek
Iz vseh sestavin zamesimo gladko testo. Mesimo tako dolgo, da je testo resnično homogene strukture.
Testo sploščimo v obliko nizkega kvadra (da ga potem lažje razvaljamo) in pokrijemo z živilsko folijo, da preprečimo dostop zraka in sušenje. Testo pustimo počivati najmanj eno uro, lahko pa ga uporabimo tudi naslednji dan.
Na pomokani podlagi testo razvaljamo na debelino pribl. 2-3 mm in z modelčkom izrežemo rožice. Na vsako drugo naredimo na sredini luknjo.
Izrezane rožice polagamo na pekač, katerega smo obložili s papirjem za peko. Pekač damo v vnaprej ogreto pečico na 180 stopinj Celzija. Pečemo približno 10 minut oz. tako dolgo, da se piškoti rahlo obarvajo (ne preveč!)
Pečene piškote odlagamo v posodo in jih pustimo, da se ohladijo.
Ko so piškoti ohlajeni, jih z marmelado zlepimo skupaj.
Po želji jih posujemo z mletim sladkorjem.
Čez nekaj časa, ko se marmelada vpije v piškot, postanejo voljni in odlični!
Prijetno sladkanje!