Ledeni jogurt – zdrava alternativa sladoleda
Ledeni jogurt ali po angleško frozen yogurt je vedno bolj priljubljena sladica. Po okusu je zelo podobna sladoledu, njena prednost pa je, da je vsekakor bolj zdrava. Ne vsebuje niti sladke smetane niti raznoraznih aditivov, arom in ostalih nepridipravih dodatkov, ki jih najdemo v kupljenem sladoledu. Okus ledenega jogurta si izberemo po želji, jaz pa vam predstavljam moje tri najljubše.
Ledeni jogurt lahko naredimo v modelčkih za sladoled ali pa preprosto v posodo, iz katere si bomo nato nadevali kepice ledenega jogurta.
Ledeni jogurt – zdrava alternativa sladoleda – pripomočki:
- posoda
- blender ali palični mešalnik
- žlica
- modelčki za sladoled ali le posoda
Ledeni jogurt – zdrava alternativa sladoleda – sestavine:
Za navadni ledeni jogurt:
- 150 ml grškega jogurta
- 2 žlički sladkorja
Namesto grškega jogurta lahko uporabimo tudi navadnega. Iz njega odlijemo čim več tekočine. Z grškim jogurtom bo ledeni jogurt bolj kremast, komu pa je bolj všeč bolj vodena struktura – v tem primeru lahko uporabimo navadni jogurt.
V ledeni jogurt lahko dodamo več ali manj sladkorja. Ledeni jogurt z več sladkorja bo bolj kremast, z manj pa bolj zdrav.
Za borovničev ledeni jogurt:
- 150 ml grškega jogurta
- 2 žlički sladkorja
- 30 g borovnic (svežih ali zamrznjenih)
Na enak način lahko v ledeni jogurt dodajamo katerokoli sadje: jagode, maline, mango, banano, …
Za slivov ledeni jogurt:
- 150 ml grškega jogurta
- 1 žlička sladkorja
- 4 do 5 suhih sliv
- 1 žlička cimeta
Lahko uporabimo tudi sveže slive – meni so suhe odlične, ker ne vsebujejo veliko vode, kar naredi ledeni jogurt še bolj kremast.
Ledeni jogurt – zdrava alternativa sladoleda – postopek:
Za navadni ledeni jogurt:
Postopek je enostaven. V posodo prelijemo grški jogurt, dodamo sladkor in z žlico dobro premešamo, da se kristali čim bolj stopijo. Posodo z jogurtom damo v skrinjo. Čez eno uro jogurt še enkrat dobro premešamo in z njim nadevamo modelčke za sladoled oz. ga pustimo v posodi.
Za borovničev ledeni jogurt:
Postopek je enak zgornjemu, le da v jogurt dodamo še borovnice in jih s paličnim mešalnikom ali v blenderju premešamo. Po eni uri ne pozabimo ledenega jogurta premešati.
Za slivov ledeni jogurt:
Postopek je enak zgornjemu, le da dodamo malo manj sladkorja in namesto borovnic, slive in cimet. Vse dobro premešamo s paličnim mešalnikom in damo v skrinjo. Po eni uri premešamo.
Ledeni jogurt je po približno treh urah zmrzovanja pripravljen, da ga snedemo.
Ledeni jogurt lahko družini in prijateljem ponudite kot sladoled – verjemite, da ne bo nihče opazil, da mu kaj manjka!
Uživajte v poizkušanju različnih okusov ledenega jogurta!