Lahka jabolčna pita z jogurtom
Lahka jabolčna pita z jogurtom je tako enostavna za pripravo, da je v zelo kratkem času pripravljena in tudi postrežena. Sestavljena je iz osnovnih sestavin, ki jih imamo običajno vedno v domači shrambi, kljub temu pa je odličnega okusa. Za sočnost biskvita poskrbi jogurt, za piko na “i”, pa svežino dodajo še jabolka. Če uporabimo bolj kisla jabolka, prilagodimo količino sladkorja oz. ne dodajamo limoninega soka. To preprosto sladico lahko naredimo čisto po svojem okusu.
Lahka jabolčna pita z jogurtom – pripomočki:
- okrogel pekač premera 30 cm
Lahka jabolčna pita z jogurtom – sestavine
Za biskvit:
- 2 jajci
- 100 g sladkorja
- 1 zavojček vaniljevega sladkorja ( 10 g)
- 60 ml sončničnega olja
- 150 g čvrstega navadnega jogurta
- 200 g pirine polnozrnate moke
- ščepec soli
- 7 g pecilnega praška
- 1/2 čajne žličke cimeta
- lupinica 1/2 limone
- 1/2 jabolka nasekljanega na kocke (cca 80 g)
Za oblogo biskvita:
- 2,5 srednje debela jabolka (cca 370 g jabolk)
- 1/2 majhne žličke cimeta
- sok 1/2 limone
- 50 g sladkorja
Lahka jabolčna pita z jogurtom – postopek
Najprej penasto zmešamo jajca, sladkor, vaniljev sladkor, limonino lupinico in olje. V dobro zmešano maso na koncu vmešamo jogurt.
V drugo posodo vsujemo suhe sestavine: moko, pecilni prašek, sol in cimet ter jih med mešanjem dodajamo jajčni masi.
Jabolka olupimo, odstranimo pečke in narežemo na rezine, ki naj bodo debeline približno 0,7 cm.
Polovico enega jabolka nasekljamo na majhne koščke in jih vmešamo v biskvitno maso, da bo biskvit bolj sočen.
Jabolčne rezine prelijemo z limoninim sokom in posujemo s sladkorjem ter cimetom. Vse skupaj dobro premešamo.
Biskvitno maso enakomerno porazdelimo po dobro nameščenem pekaču in po površini položimo jabolčne rezine.
Tako pripravljeno pito položimo v vnaprej ogreto klasično pečico na 180 °C in pri tej temperaturi pečemo 40 – 45 minut, oz. toliko časa, da se površina pite lepo rjavo obarva. Ko je pita pečena, vzamemo pekač iz pečice in ga postavimo na hladno, da se ohladi.
Ohlajeno pito razrežemo in postrežemo. Lahka jabolčna pita z jogurtom je najboljša sveža, ravno tako dobra pa je tudi naslednji dan.
Prijetno sladkanje!