Krhki orehovi rogljički
Krhki orehovi rogljički so enostavni piškoti, privlačnega videza in dobrega okusa. So krhki in, ker so posuti z grobo nasekljanimi orehi, tudi zelo hrustljavi. So odlični piškoti za vse priložnosti!
Krhki orehovi rogljički – pripomočki:
- tehtnica
- skleda za gnetenje
- sekljalnik (ali nož in deska)
- pekač v velikosti pečice
- papir za peko
- pečica
Krhki orehovi rogljički – sestavine
Za okoli 1,5 kg orehovih rogljičkov.
- 500 g bele mehke moke
- 150 g masla
- 150 g sladke smetane (najboljše domače, pobrane z mleka)
- 200 g kristalnega sladkorja
- 200 g mletih orehov
- 2 jajci
- zavojček vaniljevega sladkorja (13 g)
In še za posip:
- 50 g grobo nasekljanih orehov
Krhki orehovi rogljički – postopek
V posodo odmerimo vse sestavine in jih zmešamo.
Zamesimo testo, tako, da je mehko in voljno. Ne sme biti pretrdo.
Nato z rokami zajemamo testo in med rokami oblikujemo rogljičke.
Na pekač, katerega smo obložili s papirjem za peko polagamo oblikovane rogljičke, katere povaljamo v nasekljanih orehih. Jaz povaljam samo vrhnjo stran in kar malo pritisnem, da se koščki orehov vtisnejo v testo in kasneje ne odpadajo.
Pekač s piškoti vstavimo v vnaprej ogreto pečico na 170 °C (ventilacija).
Piškote pečemo pri tej temperaturi približno 20 minut, oz. tako dolgo, da se lepo rjavo obarvajo.
Ko so piškoti pečeni, jih nekaj časa pustimo na pekaču, da se ohladijo. Ohlajene piškote lahko shranimo v škatlo, kjer so obstojni dolgo časa ali pa jih takoj ponudimo.
Prijetno sladkanje!