Krhki mandljevi kifeljčki
Krhki mandljevi kifeljčki so tako dobri piškoti, da se jim težko upremo. Njihova značilnost je krhkost in odličen mandljev okus. So enostavni za pripravo in v zaprti posodi tudi dolgo obstojni, če jih prej ne odkrije kakšen sladkosned.
Krhki mandljevi kifeljčki – pripomočki
- pekač v velikosti pečice
Krhki mandljevi kifeljčki – sestavine
- 1 jajce
- 100 g kristalnega sladkorja
- 1 zavojček vanilijevega sladkorja
- 200 g masla (ali 100 g masla in 80 g svinjske masti) – sobne temperature
- 1/2 čajne žličke pecilnega praška
- 300 g bele mehke moke
- 90 g mletih mandljev
- 10 g mandljevih lističev
- ščepec soli
- 3-4 kapljice mandljeve arome (po želji)
In še:
- mleti sladkor za posip
Krhki mandljevi kifeljčki – postopek
Najprej v eni posodi zmešamo jajce, sladkor, vanilijev sladkor in maslo (oz. maslo in svinjsko mast, če bomo del masla nadomestili z mastjo) ter mandljevo aromo. V drugi posodi zmešamo suhe sestavine: moko, pecilni prašek, mlete mandlje in mandljeve lističe in sol. Suhe sestavine dodajamo v prvo posodo in zamesimo gladko testo. Testo zavijemo v živilsko folijo in ga na hladnem pustimo počivati najmanj eno uro, lahko tudi več.
Iz testa oblikujemo kifeljčke in jih polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko. Za način oblikovanja kifeljčkov se odločimo kar sami, kateri nam je ljubši in nam “gre najbolj od rok”.
Jaz najraje trgam enako velike koščke testa od celotne mase in oblikujem kifeljčke. Med peko se kifeljčki malo razlezejo, zato pustimo med njimi nekaj prostora. Pekač s kifeljčki položimo v vnaprej ogreto pečico (klasično) na 180 °C in pri tej temperaturi pečemo 12-14 minut oz. tako dolgo, da se kifeljčki rahlo obarvajo. Ko so kifeljčki pečeni, vzamemo pekač iz pečice in jih pustimo na pekaču, da se ohladijo. Če jih pričnemo še vroče pobirati s pekača, se zelo radi lomijo, saj so zelo krhki.
Ohlajene kifeljčke posujemo z mletim sladkorjem in jih poberemo v posodo s pokrovom. V zaprti posodi v ne pretoplem prostoru, jih lahko hranimo še dolgo.
Prijetno sladkanje!