Krhki mandljevi kifeljčki
Print Friendly, PDF & Email

Krhki mandljevi kifeljčki so tako dobri piškoti, da se jim težko upremo. Njihova značilnost je krhkost in odličen mandljev okus. So enostavni za pripravo in v zaprti posodi tudi dolgo obstojni, če jih prej ne odkrije kakšen sladkosned.

Krhki mandljevi kifeljčki

Krhki mandljevi kifeljčki – pripomočki

  • pekač v velikosti pečice

Krhki mandljevi kifeljčki – sestavine

  • 1 jajce
  • 100 g kristalnega sladkorja
  • 1 zavojček vanilijevega sladkorja
  • 200 g masla (ali 100 g masla in 80 g svinjske masti) – sobne temperature
  • 1/2 čajne žličke pecilnega praška
  • 300 g bele mehke moke
  • 90 g mletih mandljev
  • 10 g mandljevih lističev
  • ščepec soli
  • 3-4 kapljice mandljeve arome (po želji)

In še:

  • mleti sladkor za posip

Krhki mandljevi kifeljčki – postopek

Najprej v eni posodi zmešamo jajce, sladkor, vanilijev sladkor in maslo (oz. maslo in svinjsko mast, če bomo del masla nadomestili z mastjo) ter mandljevo aromo. V drugi posodi zmešamo suhe sestavine: moko, pecilni prašek, mlete mandlje in mandljeve lističe in sol. Suhe sestavine dodajamo v prvo posodo in zamesimo gladko testo. Testo zavijemo v živilsko folijo in ga na hladnem pustimo počivati najmanj eno uro, lahko tudi več.

Krhki mandljevi kifeljčki

Iz testa oblikujemo kifeljčke in jih polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko. Za način oblikovanja kifeljčkov se odločimo kar sami, kateri nam je ljubši in nam “gre najbolj od rok”.

Jaz najraje trgam enako velike koščke testa od celotne mase in oblikujem kifeljčke. Med peko se kifeljčki malo razlezejo, zato pustimo med njimi nekaj prostora. Pekač s kifeljčki položimo v vnaprej ogreto pečico (klasično) na 180 °C in pri tej temperaturi pečemo 12-14 minut oz. tako dolgo, da se kifeljčki rahlo obarvajo. Ko so kifeljčki pečeni, vzamemo pekač iz pečice in jih pustimo na pekaču, da se ohladijo. Če jih pričnemo še vroče pobirati s pekača, se zelo radi lomijo, saj so zelo krhki.

Krhki mandljevi kifeljčki

Ohlajene kifeljčke posujemo z mletim sladkorjem in jih poberemo v posodo s pokrovom. V zaprti posodi v ne pretoplem prostoru, jih lahko hranimo še dolgo.

Krhki mandljevi kifeljčki

Prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor