Kremne rezine s sadnim prelivom
Kremne rezine s sadnim prelivom so odlična sladica za vse priložnosti. Na dnu krhka plast testa, nato božansko dobra mešanica pečenega pudinga z okusom vanilije ter kisle smetane, na vrhu pa osvežilna plast iz nam ljubega sadja.
Pripomočki za kremne rezine s sadnim prelivom:
- folija za živila
- električni mešalnik
Sestavine za kremne rezine s sadnim prelivom:
Za pekač velikosti 24 x 24 cm:
- 110 g masla
- 240 g moke
- 6 g pecilnega praška
- lupinica 1 limone
- 80 g sladkorja
- 1 jajce
Nadev:
- 600 ml kisle smetane
- 6 polnih žlic sladkorja (140 g)
- 500 ml mleka
- 2 pudinga z okusom vanilije
- 1/2 žličke vanilin paste ali 2 vanilin sladkorja
Preliv:
- 400 g sadja (jagode, maline, borovnice, robide, češnje, marelice)
- 3 žlice sladkorja
- 2 zavitka želatine fix ali 1 zavitek mlete želatine ali 6 lističev želatine
- 50 vode
- 2 žlici ruma (opcijsko)
Postopek za kremne rezine s sadnim prelivom:
Vse sestavine si pripravimo na sobno temperaturo. Maslo damo iz hladilnika vsaj 30 minut pred pričetkom izdelave, da se omehča.
Omehčano maslo kar s prsti vmešamo z moko in pecilnim praškom, da dobimo takšno grudasto zmes. Nato dodamo jajce, sladkor ter lupinico ene limone.
Vse dobro zgnetemo v enotno testo, ki ga sploščimo in z rokami oblikujemo v obliki pekača. Tako bomo po hlajenju namreč testo dosti lažje razvaljali ali oblikovali z dlanmi po pekaču.
Testo zavijemo v folijo za živila in damo hladiti za 1 uro.
Med tem časom si pripravimo sestavine za nadev. Dva pudinga skuhamo po navodilih, vendar le s pomočjo 500 ml mleka. Kar pomeni, da zavremo 400 ml, 100 ml hladnega mleka pa zmešamo s sladkorjem in pudingovima praškoma. To zmešamo z vrelim mlekom, da dobimo res gosto pudingovo zmes.
V to še vrelo zmes takoj vmešamo z električnim mešalnikom kislo smetano in vanilin aromo ali vanilin sladkor. Ter mešanico za nadev takoj prelijemo preko hladnega testa, ki smo ga položili v pekač, oblikovali po pekaču in robovih pekača ter naluknjali z vilicami.
V naprej ogreti klasični pečici pečemo kremne rezine s sadnim prelivom 40 minut, na 170 °C.
Ko sta testo in nadev pečena ju ohladimo na sobno temperaturo, medtem pa pripravimo preliv iz sadja tako, da sadje zmešamo s sladkorjem, dodamo 100 ml vode in vse pokuhamo za 5 minut. Jaz sem tokrat uporabila robide, maline in malo borovnic.
Ko je sadje pokuhano, ga malenkost ohladimo, zmiksamo s paličnim mešalnikom, lahko tudi prepasiramo in nato dodamo želatino. Kako bomo pripravili želatino je odvisno od tega, s katero želatino delamo. Če je to Želatina Fix, jo samo vmešamo v sadni preliv. Če so to lističi ali mleta želatina, potem jo po navodilih namočimo in kasneje dodamo v sadni preliv. Prav tako sedaj dodamo rum, če želimo.
Na koncu samo prelijemo sadni preliv po ohlajenem nadevu in sadno pecivo s kislo smetano dobro ohladimo v hladilniku vsaj za 4 ure ali več, da želatina res dobro opravi svojo funkcijo.
Kremne rezine s sadnim prelivom so odlična sladica za vse priložnosti. Rezine postrežemo hladne in narezane na poljubno velike kose.
Dober tek! 😊