Kokosove smrekice
Print Friendly, PDF & Email

Si želite okusne in krhke kekse z blagim okusom kokosa in s čokoladno konico? Če je vaš odgovor pritrdilen, sledite temu receptu in naredite zelo okusne kekse za vso družino. Kokosove smrekice so keksi, v katerih lahko uživate skozi celo leto. So pa zaradi prazničnega videza odlična izbira za praznične dni. Prav tako so tudi odlično in izvirno darilo za vse, ki jih imate radi. Po tem receptu boste naredili nekaj več kot 1 kg odličnih kokosovih smrekic in navdušili ljubitelje sladkih prigrizkov.

Pripomočki za izdelavo kokosovih smrekic:

  • 2 pekača velikosti vaše pečice
  • modelček za oblikovanje testa v obliki smreke
  • valjar za valjanje testa
  • posoda za mešanje in gnetenje sestavin
  • manjši lonček ali posodica za kuhanje
  • kovinska lopatka za pobiranje smrekic po pečenju
  • velika jušna žlica
  • mala čajna žlička
  • tehtnica
  • škatla ali posoda s pokrovom za shranjevanje narejenih keksov
  • električna ventilacijska pečica

Sestavine za izdelavo kokosovih smrekic (za približno 1 kg keksov):

  • 700 g gladke bele moke tip 500
  • 300 g ostre moke
  • 1 zavitek pecilnega praška
  • 300 g sladkorja v prahu
  • 4 jajca
  • ščepec soli
  • 4 vrečke vanilijevega sladkorja
  • 250 g margarine
  • 250 g kokosovega olja z okusom kokosa (bodite pozorni pri izbiri kokosovega olja in izberite olje z okusom po kokosu, ker se dobi tudi olje brez njega)
  • 1 zravnano žlico mletega cimeta
  • 1 zravnano žlico mletega ingverja
  • 2 žlici rjavega nerafiniranega sladkorja za potrositi
  • nekaj moke za potrositi med gnetenjem in obdelavo testa

za obliv:

  • 1 čajna žlička masla
  • 50 g čokolade za kuhanje

Postopek za izdelavo kokosovih smrekic:

Vzamemo posodo za gnetenje testa in vanjo stresemo odtehtano gladko in ostro moko. Dodamo pecilni prašek in premešamo. Tako združeni moki dodamo sladkor v prahu, vanilijev sladkor, žlico ingverja in cimeta ter ponovno premešamo.

Dodamo še kokosovo olje z okusom, margarino in jajca.

S pomočjo žlice vse sestavine premešamo, nato pa z rokami dobro pregnetemo, tako da dobimo gladko in lepo oblikovano testo brez grudic. Med gnetenjem in obdelavo testo nekoliko potrosimo z gladko moko, da preprečimo lepljenje in ga lažje oblikujemo.

Ko je testo lepo oblikovano in se ne lepi, ga postavimo na pomokano delovno površino in razvaljamo na debelino okoli 2-3 mm.

Vzamemo modelček v obliki smrekice in na razvaljanem testu izrežemo smrekice.

Odstranimo dele testa, ki ostanejo, ko oblikovane smrekice previdno dvignemo z delovne površine in jih postavimo naravnost na pekač brez uporabe peki papirja ali kakršne koli maščobe. Ostanek testa, ki smo ga pobrali okoli smrekic, narejenih s pomočjo modela, ponovno pregnetemo, razvaljamo in postopek ponovimo. Ko smo napolnili prvi pekač, smrekice potrosimo z rjavim sladkorjem po površini, postavimo v segreto pečico in pečemo okoli 12 minut na temperaturi 170 °C v ventilacijski pečici.

Po poteku tega časa odstranimo kekse iz pečice in jih pustimo nekaj minut, da se ohladijo ter jih s pomočjo kovinske lopatke previdno privzdignemo in damo v posodo za kekse. Takoj ko kekse poberemo s pekača, nanj ponovno naložimo novo rundo smrekic. Pekača ne mažemo z nobeno maščobo, saj je v samem testu maščobe dovolj. Ta postopek ponavljamo, vse dokler nam ne zmanjka testa. Temperaturo in čas pečenja po potrebi prilagodite svoji pečici.

Ko so keksi pečeni, se lotimo priprave obliva, v katerega bomo namočili samo vrh pečene in ohlajene smrekice. Obliv naredimo tako, da na štedilnik na srednje močan ognju postavimo posodico ali lonček ter vanjo damo 1 žličko masla in 50 g čokolade za kuhanje.

Sestavine nenehano mešamo, da se popolnoma združijo in stopijo. Ko je obliv stopljen, ga odstranimo z ognja. Sedaj vzamemo vsako smrekico posebej in njeno konico namočimo v čokoladni obliv ter postavimo na krožnik, da se strdi.

Tako narejene smrekice postavimo v škatlo za kekse s pokrovom in uživamo v odličnem okusu.

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 4.6]

Dodaj odgovor