Kokosova potica
Potica je bolj slovensko praznično pecivo in pri nas doma je po potici dišalo ob Božiču, Veliki noči in ob podobnih praznikih. Ponavadi je bila potica orehova, lešnikova ali makova. Jaz pa za spremembo včasih naredim tudi kokosovo, ker mi kokos zelo diši in obožujem vse sladice, ki vsebujejo kokos. Kokosovo potico pa naredim tudi zato, ker je enostavna za pripravo in ne zahteva posebnih kuharskih veščin.
Kokosova potica – pripomočki
- posoda za mesenje
- površina za valjanje
- podlaga za valjanje – prt
- valjar
- kozica
- žlica
- pekač
- pečica
Kokosova potica – sestavine
Testo – sestavine:
- 33 dag moke
- 3 dag kvasa
- 6 dag sladkorja
- 4 dag kakava
- 2 rumenjaka
- 9 dag margarine
- 1,9 dl mleka
- ščepec soli
Nadev – sestavine:
- 3 dl sladke smetane
- 25 dag kokosove moke
- 12 dag sladkorja
- 1 zavitek vanilijevega sladkorja
- 2 jajca
Kokosova potica – postopek
Najprej naredimo kvasec tako, da v malo toplega mleka razdrobimo kvas in dodamo žličko sladkorja (mleko in sladkor jemljemo iz zgoraj naštetih količin).Zamesimo gladko voljno testo. Testo pokrijemo in pustimo vzhajati tako dolgo, da lepo naraste. Na površino za valjanje položimo krpo (prt), da bomo kasneje potico lahko zvijali. Testo stresemo iz posode in ga razvaljamo na približno 0,5 cm debeline. Med tem časom pripravimo nadev. Zavremo smetano, dodamo kokos, sladkor in vanilijev sladkor.Ko se masa malo ohladi, zamešamo še stepena jajca in beljake, ki so ostali od testa.
Testo premažemo z nadevom.
S pomočjo krpe ga zvijemo. Položimo ga v pekač in prebodemo. Pekač pokrijemo s krpo in potico pustimo še nekaj časa vzhajati, da se napihne. Ko je testo malo naraslo, pekač položimo v pekač, katerega smo segreli na 180 stopinj Celzija. Potico pečemo 45 -50 minut.Ko je potica pečena, vzamemo pekač iz pečice in potico pustimo nekaj časa v pekaču, da se malenkost ohladi.Potico stresemo iz pekača in posujemo z mletim sladkorjem.
Ko se popolnoma ohladi, jo razrežemo. Najboljša je drugi dan, ko se sestavine prepojijo in postane sočna.Dober razrez in prijetno sladkanje!