Kokosova potica
Print Friendly, PDF & Email

Potica je bolj slovensko praznično pecivo in pri nas doma je po potici dišalo ob Božiču, Veliki noči in ob podobnih praznikih. Ponavadi  je bila potica orehova, lešnikova ali makova. Jaz pa za spremembo včasih naredim tudi kokosovo, ker mi kokos zelo diši in obožujem vse sladice, ki vsebujejo kokos. Kokosovo potico pa naredim tudi zato, ker je enostavna za pripravo in ne zahteva posebnih kuharskih veščin.Kokosova potica

Kokosova potica – pripomočki

  • posoda za mesenje
  • površina za valjanje
  • podlaga za valjanje – prt
  • valjar
  • kozica
  • žlica
  • pekač
  • pečica

Kokosova potica – sestavine

Testo – sestavine:Kokosova potica

  • 33 dag moke
  • 3 dag kvasa
  • 6 dag sladkorja
  • 4 dag kakava
  • 2 rumenjaka
  • 9 dag margarine
  • 1,9 dl mleka
  • ščepec soli

Nadev – sestavine:Kokosova potica

  • 3 dl sladke smetane
  • 25 dag kokosove moke
  • 12 dag sladkorja
  • 1 zavitek vanilijevega sladkorja
  • 2 jajca

Kokosova potica – postopek

Najprej naredimo kvasec tako, da v malo toplega mleka razdrobimo kvas in dodamo žličko sladkorja (mleko in sladkor jemljemo iz zgoraj naštetih količin).Kokosova potica Zamesimo gladko voljno testo. Kokosova poticaTesto pokrijemo in pustimo vzhajati tako dolgo, da lepo naraste. Kokosova poticaNa površino za valjanje položimo krpo (prt), da bomo kasneje potico lahko zvijali. Testo stresemo iz posode in ga razvaljamo na približno 0,5 cm debeline. Kokosova poticaMed tem časom pripravimo nadev. Zavremo smetano, dodamo kokos, sladkor in vanilijev sladkor.Kokosova poticaKo se masa malo ohladi, zamešamo še stepena jajca in beljake, ki so ostali od testa.
Kokosova poticaTesto premažemo z nadevom.
Kokosova poticaS pomočjo krpe ga zvijemo. Kokosova poticaPoložimo ga v pekač in prebodemo. Kokosova poticaPekač pokrijemo s krpo in potico pustimo še nekaj časa vzhajati, da se napihne. Ko je testo malo naraslo, pekač položimo v pekač, katerega smo segreli na 180 stopinj Celzija. Potico pečemo 45 -50 minut.Kokosova poticaKo je potica pečena, vzamemo pekač iz pečice in potico pustimo nekaj časa v pekaču, da se malenkost ohladi.Kokosova poticaPotico stresemo iz pekača in posujemo z mletim sladkorjem.
Kokosova poticaKo se popolnoma ohladi, jo razrežemo. Najboljša je drugi dan, ko se sestavine prepojijo in postane sočna.Kokosova poticaDober razrez in prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 13 Povprečno: 4.1]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor