Kmečki medenjaki
Medenjaki so neke vrste sinonim za božične praznike, a si jih marsikdo ne upa pripraviti doma, saj so nekateri medenjaki trdi, jih je težko zamesiti ali pa se jim zdi njihova priprava kako drugače prezapletena. Kmečki medenjaki so enostavni za pripravo, mehki, hkrati pa malo drugačni, saj so bučna semena neobičajen dodatek pri medenjakih.
Kmečki medenjaki – pripomočki:
- velika skleda
- žlica
- velik pekač
- papir za peko
- tehtnica
Kmečki medenjaki – sestavine:
- 650 g gladke moke
- 100 g mletih bučnih semen
- 3 jajca
- 280 g sladkorja
- 250 g margarine
- 4 žlice medu
- žlička sode
- rum
- cela bučna semena (za okras)
Kmečki medenjaki – postopek:
Iz navedenih sestavin zamesimo testo. Za medenjake je najbolje uporabiti kostanjev med. Če je masa premehka, lahko dodamo še nekaj moke.
Iz mase oblikujemo kroglice v velikosti manjšega oreha in jih polagamo na pekač. Medenjake bomo najlažje oblikovali, če bo testo nekaj časa počivalo v hladilniku. Vsak medenjak okrasimo z bučnico, ki jo dobro vtisnemo, da po pečenju ne odpade.
Pečemo v ventilatorski pečici, pri 180°C, dokler medenjaki niso zlato zapečeni.
Naj vam tekne!