Karamelne meringe
Karamelne meringe so malenkost drugačna različica navadnih mering, ali vetrcev ali penic. Imamo jih radi, ker so sladki, krhki, hrustljavi in predvsem slastni! Poskusite tudi tole različico!
Karamelne meringe – pripomočki:
- štedilnik
- kuhinjska pečica
- manjša kozica
- kuhinjska tehtnica
- pekač
- vrečka za brizganje z nastavkom
- papir za peko
- kuhalnica
- skleda
- električni mešalnik
- žlica
Karamelne meringe – sestavine:
Na 1 beljak:
- 1 beljak
- 30 g sladkorja
Karamelne meringe – postopek:
V skledo denemo beljake in jih z električnim mešalnikom stepamo do čvrstega.
V manjšo kozico stresemo sladkor, kozico pristavimo na štedilnik in grejemo, da se sladkor začne topiti.
Ogenj znižamo na zelo nizko, ter sladkor počasi kuhamo, dokler ne dobimo karamele, ki ne sme imeti vonja po zažganem in ne sme bit temno rjava.Ves čas mešamo.
Karamelo, preden se ohladi, med konstantnim stepanjem z električnim mešalnikom, zlivamo v beljake. Ves čas stepamo, če bomo prenehali s stepanjem, se nam bo karamela strdila in bomo v beljakih imeli koščke, česar pa seveda ne želimo.
Beljake s karamelo nato stepamo še toliko časa, da se beljaki nekoliko ohladijo, ker so se zaradi karamele segreli. Beljaki naj bodo čvrsti. Nato jih polnimo v vrečko za brizganje. Na pekač položimo papir za peko in meringe brizgamo nanj. Poljubnih oblik in velikosti.
Pečico ogrejemo na 70°C, pekač postavimo v pečico in meringe sušimo kar čez noč, oz. več kot 8 ur. Zaradi karamele se bodo sušile dlje kot navadne.
Nom nom in dober tek! 😉
-Balubah