Kakijeva pita s koruznimi kosmiči
Kaki ali zlato jabolko, kot mu tudi pravimo, je prava zakladnica vitaminov. Enega izmed zadnjih sadov jeseni bi bilo škoda ne uvrstiti v naš jesenski jedilnik. Njegove številne zdravilne lastnosti ugodno vplivajo na naše zdravje in izboljšujejo počutje, poleg tega pa je še odličnega okusa. Najbolje ga je uživati surovega, za spremembo pa lahko iz njega naredite okusno pito. Za malce drugačno strukturo nadeva sem v dodala koruzne kosmiče in tako je nastal recept za slastno kakijevo pito s koruznimi kosmiči.
Kakijeva pita s koruznimi kosmiči – pripomočki:
- okrogli pekač oziroma model za pito (premer 24 cm)
- valjar
- modelčki za piškote (po želji)
Kakijeva pita s koruznimi kosmiči – sestavine:
za testo:
- 250 g gladke moke
- 125 g masla
- 100 g sladkorja
- 1 vaniljin sladkor
- limonina lupinica
- 1 jajce
- 1 žlica jogurta
- ščep soli
za nadev:
- 2 kakija (400 g)
- 100 g koruznih kosmičev
- 1 žlica medu
- malo ruma
- cimet
- ingver
in še:
- maščoba in moka za pekač in valjanje testa
Kakijeva pita s koruznimi kosmiči – postopek:
V skledo vsujemo moko, sladkor, vaniljin sladkor, sol, malo limonine lupinice in dobro pregnetemo. Zraven ubijemo še jajce in dodamo žlico jogurta, ter dobro pregnetemo. Namesto jogurta lahko uporabimo tudi mleko ali kar vodo, količino pa prilagodimo testu. Oblikujemo hlebček in ga zavijemo v folijo za živila ali plastično vrečko, ter za pol ure postavimo v hladilnik.
Tačas pripravimo nadev. Kaki olupimo in narežemo na manjše koščke, ter jih damo v kozico. Dodamo med, cimet, ingver in rum in segrejemo, da se med raztopi, ter premešamo, da se vse sestavine premešajo.
Koruzne kosmiče fino zdrobimo ali zmeljemo v mlinčku, ter primešamo k nadevu v kozici in pustimo nekaj minut, da se kosmiči prepojijo.
Delovno površino pomokamo in testo razvaljamo v obliki modela za pito, le nekoliko večje. Model izdatno pomažemo z maslom in pomokamo. Testo ohlapno ovijemo na valjar in ga ponesemo nad model, ga odvijemo in položimo v model. S prsti ga pogladimo in potisnemo ob rob. Odvečno testo ob robu odrežemo in ga prihranimo za okrasitev.
Testo prešpikamo z vilicami in ga obložimo z nadevom.
Iz ostanka testa naredimo okraske tako, da testo razvaljamo in izrežemo poljubne oblike z modelčki za piškote. Namesto tega, lahko testo razrežemo na trakove in iz njih naredimo mrežo za okrasitev pite.
Pito pečemo 35 minut pri 180 °C v navadni pečici. Zadnjih 5 minut lahko vključimo ventilacijo, da se bo testo zlato zapeklo. Po želji lahko pito posujemo s sladkorjem v prahu in ponudimo z vaniljevim sladoledom ali s sladko smetano.
Brbončice vam bodo hvaležne.