Jogurtova strnjenka z breskvami
Print Friendly, PDF & Email

Jogurtovo strnjenko z breskvami pripravim, ko nimam časa za pripravo kakšne bolj zahtevne sladice, saj je brez kuhanja in pečenja, pripravljena v zelo kratkem času. Sploh pa je nezahtevna za pripravo, kajti uporabimo sestavine, ki so že “na pol” pripravljene. Torej, samo zdrobimo piškote, naredimo sadno kašo, stepemo smetano, dodamo jogurt in mascarpone in sestavimo posladek v kozarčku. Če nismo preveč neučakani, jo nekaj časa pustimo na hladnem, lahko pa jo postrežemo tudi kar takoj.

Jogurtova strnjenka z breskvami – pripomočki

  • mešalnik – sekljalnik oz. blender
  • mikser

Jogurtova strnjenka z breskvami – sestavine

Za 6 – 8 oseb:

  • 250 g maslenih ali drugih trdih piškotov (npr.Albert piškoti ali Petit beurre)
  • 450 g breskev iz kompota (lahko tudi svežih, malo bolj zrelih)
  • 100 – 150 ml breskovega soka (iz kompota ali drugega sadnega soka)
  • 250 g sadnega tekočega jogurta z okusom breskve
  • 250 g mascarpone sira
  • 2 do 3 jušne žlice mletega sladkorja (po okusu)
  • 200 ml sladke smetane za stepanje

In še:

  • 200 ml sladke smetane za stepanje

Jogurtova strnjenka z breskvami – postopek

Za piškotno dno najprej zdrobimo piškote. To lahko naredimo ročno npr. z valjarjem, še bolj preprosto in hitreje pa je, če to storimo v blenderju. Na isti način naredimo iz breskev sadno kašo.

Dobimo približno 400 ml sadne kaše. V zdrobljene piškote vlijemo sadni sok in premešamo. Če želimo bolj “suho” piškotno dno, primešamo manj soka in obratno. Delamo po občutku.

Za pripravo kreme skupaj zmešamo mascarpone in jogurt ter sladkor. Nazadnje v kremo rahlo vmešamo še stepeno sladko smetano.

V kozarčke enakomerno porazdelimo najprej malo breskove kaše, nato piškotno maso. Izberemo poljubno število kozarčkov, odvisno od tega kako velike “porcije” želimo narediti.

Na plast piškotov položimo eno žlico jogurtove mase in nato porazdelimo preostanek breskove kaše.

Na plast breskove kaše zdaj porazdelimo preostanek jogurtove mase. Vrstni red in debelino plasti lahko delamo po svoje oz. po trenutnem navdihu.

Sestavljanje vsebine kozarčka jogurtove strnjenke z breskvami zaključimo s stepeno sladko smetano, katero lahko še okrasimo po svojem okusu.

Kozarčke postavimo za nekaj časa na hladno, da se vsebina ohladi. Še posebej je to priporočljivo v vročih poletnih dneh, ko se sladka hladna osvežitev še bolj prileže.

Prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 5]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor