Janeževi upognjenci
Print Friendly, PDF & Email

Včasih nimam ideje, kaj bi spekla za tiste popoldneve, ko h kavici, čaju ali kakavu paše kaj sladkega. Janeževi upognjenci so piškoti za “izhod v sili”. So tisti stari dobri piškoti, ki imajo okus po nostalgiji, popeljejo me v otroška leta, ko je tako zelo lepo dišalo, kadar jih je mama pekla. Po navadi jih spečem preden moja dva nadobudneža prideta iz šole, da ju pričaka vonj po domačnosti in prvi stavek je vedno:”Mmmmm, kako lepo diši.”

Janeževi upognjenci

Pripomočki za janeževe upognjence

  • mešalnik
  • posoda za mešanje
  • žlica
  • papir za peko
  • pekač

Sestavine za janeževe upognjence

  • 4 jajca
  • sladkorja toliko kolikor tehtajo 4 jajca (243 g)
  • moke kolikor tehtajo 3 jajca (186 g)
  • janež za posip

janezevi-upognjenci-2

Postopek za peko janeževih upognjencev

Najprej stehtamo 4 jajca in si stehtamo ravno toliko sladkorja, kolikor tehrajo 4 jajca. Nato si stehtamo toliko moke, kolikor tehtajo 3 jajca. V mojem primeru je to zneslo 243 g sladkorja in 186 g moke. Penasto zmešamo jajca in sladkor in, ko masa naraste, po žlicah dodajamo moko.

Janeževi upognjenci

V pekač položimo papir za peko in z žlico zajemamo maso ter delamo kupčke na papir. Med kupčki pustimo dovolj prostora, ker se med peko razlezejo.

Janeževi upognjenci

Kupčke testa posipamo z zrni janeža. Pekač položimo v segreto pečico na 190 stopinj in pečemo 9-10 minut. Pazimo, da piškotov ne spečemo preveč, ker se potem, ko so pečeni zelo težko upogibajo oz. radi pokajo.

Janeževi upognjenci

Ko so pečeni, jih čim hitreje z lopatko postrgamo s papirja za peko in upognemo v kozarce ter pustimo, da se ohladijo.

Janeževi upognjenci

Lahko jih hladimo tudi na palici (med dvema stoloma, kot je prikazano na sliki), vendar so kozarci bolj priročni, ker piškoti s palice radi zdrsnejo dol.

Janeževi upognjenci

Piškote zložimo na kupček in hrustamo. 🙂

Ocena:
Skupaj: 15 Povprečno: 4.6]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor