Janeževi upognjenci
Včasih nimam ideje, kaj bi spekla za tiste popoldneve, ko h kavici, čaju ali kakavu paše kaj sladkega. Janeževi upognjenci so piškoti za “izhod v sili”. So tisti stari dobri piškoti, ki imajo okus po nostalgiji, popeljejo me v otroška leta, ko je tako zelo lepo dišalo, kadar jih je mama pekla. Po navadi jih spečem preden moja dva nadobudneža prideta iz šole, da ju pričaka vonj po domačnosti in prvi stavek je vedno:”Mmmmm, kako lepo diši.”
Pripomočki za janeževe upognjence
- mešalnik
- posoda za mešanje
- žlica
- papir za peko
- pekač
Sestavine za janeževe upognjence
- 4 jajca
- sladkorja toliko kolikor tehtajo 4 jajca (243 g)
- moke kolikor tehtajo 3 jajca (186 g)
- janež za posip
Postopek za peko janeževih upognjencev
Najprej stehtamo 4 jajca in si stehtamo ravno toliko sladkorja, kolikor tehrajo 4 jajca. Nato si stehtamo toliko moke, kolikor tehtajo 3 jajca. V mojem primeru je to zneslo 243 g sladkorja in 186 g moke. Penasto zmešamo jajca in sladkor in, ko masa naraste, po žlicah dodajamo moko.
V pekač položimo papir za peko in z žlico zajemamo maso ter delamo kupčke na papir. Med kupčki pustimo dovolj prostora, ker se med peko razlezejo.
Kupčke testa posipamo z zrni janeža. Pekač položimo v segreto pečico na 190 stopinj in pečemo 9-10 minut. Pazimo, da piškotov ne spečemo preveč, ker se potem, ko so pečeni zelo težko upogibajo oz. radi pokajo.
Ko so pečeni, jih čim hitreje z lopatko postrgamo s papirja za peko in upognemo v kozarce ter pustimo, da se ohladijo.
Lahko jih hladimo tudi na palici (med dvema stoloma, kot je prikazano na sliki), vendar so kozarci bolj priročni, ker piškoti s palice radi zdrsnejo dol.
Piškote zložimo na kupček in hrustamo. 🙂