Jagodni cmoki brez jajc
Ker imamo pri hiši alergika na jajca in dva vegana, veliko kuham in eksperimentiram z raznoraznimi nadomestki za jajca. Jagodni cmoki brez jajc so mi krasno uspeli, s tem da sem jajce nadomestila z mletimi lanenimi semeni, ki sem jih zmešala z vodo. Cmoki pridejo izredno mehki in se kar topijo v ustih.
Jagodni cmoki brez jajc – pripomočki:
- lonec za krompir s pokrovko
- vilica
- jedilna žlica
- tehtnica
- mlinček za kavo (za lanena semena)
- majhna skledica
- čajna žlička
- kuhalnica
- nož
- 2 krožnika
- plastična posoda za mesenje
- ribežen
- lesena deska za rezanje
- ponev
Jagodni cmoki brez jajc – sestavine:
(za 6 cmokov)
- 1/2 kg krompirja
- 100 g ostre bele moke
- 50 g mehke bele moke
- 1 zvrhana jedilna žlica mletih lanenih semen
- 3 jedilne žlice vode
- 1 jedilna žlica rastlinskega olja
- ščep soli
- 6 zamrznjenih (ali svežih) jagod
- 1-2 jedilni žlici kokosovega olja
- 60 g drobtin
- javorjev sirup ali sladkor
Jagodni cmoki brez jajc – priprava:
Če bomo uporabili zamrznjene jagode, jih najprej odmrznemo.
Krompir dobro operemo pod tekočo vodo in ga z olupkom vred damo v lonec.
Dolijemo toliko vode, da prekrije krompir in ga postavimo na ogenj. Počakamo, da zavre, nato zmanjšamo temperaturo, da rahlo vre. Po približno 20 minutah z vilico poskusimo, če je krompir že kuhan. Če še ni, ga kuhamo še 5 minut in nato ponovno preverimo z vilico. Čas kuhanja je odvisen od velikosti krompirja. Ko je krompir kuhan, odlijemo vodo in krompir prestavimo na krožnik. Počakamo, da se toliko pohladi, da ga lahko primemo v roko, brez da bi se opekli.
Medtem, ko se krompir hladi, pripravimo laneno ‘jajce’. Cela lanena semena zmeljemo v kavnem mlinčku.
Mleta semena zmešamo s tremi žlicami vode in pustimo stati 10 minut oz. tako dolgo, da se zgosti. Dobiti moramo jajcu podobno želatinasto zmes.
Ko je krompir dovolj hladen, ga olupimo in nato naribano na ribežnu na velikih luknjah.
Krompirju primešamo moko, mleta lanena semena z vodo, sol in olje.
Dobro premešamo. Testo gnetemo dokler ne dobimo prožnega, gladkega testa. Pomokamo delovno površino in nanjo položimo pripravljeno testo.
Oblikujemo ga v štručko in jo razrežemo na 6 enako velikih delov.
Vsak del sploščimo za prst na debelo, na sredino položimo jagodo ter zavijemo in dobro zatisnemo robove.
Z rokami oblikujemo kroglico – cmok.
Jagodne cmoke kuhamo v osoljenem kropu. Pristavimo lonec z vodo, jo malo osolimo in počakamo, da zavre.
Nato dodamo jagodne cmoke. Jagodni cmoki so kuhani, ko priplavajo na vrh. V ponvi na kokosovem olju prepražimo drobtine.
Ko postanejo drobtine zlatorjave, v njih povaljamo jagodne cmoke. Postrežemo jih posute s sladkorjem ali prelite z javorjevim sirupom.
Uživajte v okusih!