Išlerji
Išlerji so neverjetno dobri in krhki piškoti, polnjeni z mehko čokoladno kremo. Ponavadi jih s krožnika kar zmanjka. Poskusite, ne bo vam žal, vašim domačim pa tudi ne. 😀
Išlerji – pripomočki:
- kuhinjska pečica
- štedilnik
- kuhinjska tehtnica
- žlica
- skleda
- skledica
- žlička
- valjar
- papir za peko
- brizgalna vrečka
- kuhinjska vrečka
- manjša in srednje velika kozica
- metlica
- električni mešalnik
- okrogel kalup za izrezovanje išlerjev, lahko tudi v obliki rožice (premera cca. 6 cm)
- škarje
- mikrovalovna pečica
- kuhalnica
Išlerji – sestavine:
Testo:
- 360 g moke
- 150 g orehov
- 150 g sladkorja v prahu
- 250 g masla
- 2 rumenjaka
- 1 vanilin sladkor
- 3 žlice mleka
Krema:
- 200 g mlečne čokolade
- 100 g sladkorja v prahu
- 100 g masla
- 3 jajca
- 1 vanilin sladkor
- 100 g temne čokolade za kuhanje
- 3 žlice moke
- 4 žlice mascarpone sira
Jedilne perlice in 100 g temne čokolade za okrasitev.
Moka za valjanje.
Išlerji – postopek:
V skledo denemo vse sestavine za testo, ter vse skupaj premešamo in zgnetemo v gladko testo.
Testo pustimo v skledi, katero denemo v hladlinik in pustimo, da testo počiva 2 uri.
Po pretečenem času, ga vzamemo iz hladilnika. Pečico prižgemo in jo nastavimo na 160 °C. Delovno površino pomokamo, pravtako pomokamo tudi valjar in testo valjamo na cca 2-3 mm debeline. S kalupom režemo piškote, ki jih polagamo na pekač obložen s papirjem za peko.
Pekač potisnemo v pečico in jih pečemo 10-12 minut. Čas peke je odvisen od vaše pečice. Piškoti naj bodo rahlo zapečeni, ampak ne preveč rjavi.
Z ostankom testa, postopek ponavljamo, dokler nam ga ne zmanjka. Ko smo spekli vse piškote, pripravimo kremo. V srednjo kozico nalijemo vodo, toliko da prekrije cca. 4 cm višine kozice. Kozico postavimo na štedilnik in pustimo, da se voda greje. Čezenj postavimo manjšo kozico, ker bomo čokoladno kremo najprej kuhali na pari. V manjšo kozico nalomimo mlečno čokolado in dodamo maslo, mešamo in pustimo, da se počasi topi.
V skledico damo sladkor v prahu, jajca, vanilin sladkor in moko.
Z električnim mešalnikom dobro zmiksamo.
Ko se je čokolada z maslom stopila, jajčno mešanico zlijemo v kozico in med kuhanjem na pari miksamo še 5 minut.
Po petih minutah, sedaj čokoladno mešanico, pustimo, da se ohladi do sobne temperature. Nato v kozico dodamo mascarpone sir, dobro premešamo z metilco in postavimo v hladilnik za 2 uri, da se dobro ohladi.
Po pretečenem času, kozico vzamemo iz hladilnika. V manjši, na vročino odporni skledici, stopimo temno čokolado, s pomočjo mikrovalovne pečice. Tako da, čokolado segrevamo po 15 sekund na enkrat, vmes premešamo z žličko. Dokler se čokolada popolnoma ne stopi.
Stopljeno čokolado zlijemo v ohlajeno čokoladno zmes in z metlico dobro premešamo. Naredila se nam bo čudovita gladka krema.
Kremo napolnimo v vrečko za brizganje s poljubnim nastavkom.
Kremo nabrizgamo na en piškot, ter čezenj postavimo drug piškot. Pazimo, da so hrbtne strani piškotov obrnjene navznoter, proti kremi.
Ko smo napolnili vse piškote, v mikrovalovni pečici zopet stopimo temno čokolado. Naplonimo jo v kuhinjsko vrečko, kateri odrežemo konico in na Išlerje delamo majhne kupčke čokolade, na katere damo par jedilnih srebrnih perlic.
Išlerje lahko tudi prebrizgamo, jih poljubno porišemo, ali pa jih s čokolado prelijemo v celoti, v tem primeru boste potrebovali več čokolade za oblivanje. Pustimo, da se čokolada strdi in uživamo! 🙂
Nom nom in dober tek! 😉
-Balubah