Išlerji
Print Friendly, PDF & Email

Išlerji so neverjetno dobri in krhki piškoti, polnjeni z mehko čokoladno kremo. Ponavadi jih s krožnika kar zmanjka. Poskusite, ne bo vam žal, vašim domačim pa tudi ne. 😀

islerji-18

Išlerji – pripomočki:

  • kuhinjska pečica
  • štedilnik
  • kuhinjska tehtnica
  • žlica
  • skleda
  • skledica
  • žlička
  • valjar
  • papir za peko
  • brizgalna vrečka
  • kuhinjska vrečka
  • manjša in srednje velika kozica
  • metlica
  • električni mešalnik
  • okrogel kalup za izrezovanje išlerjev, lahko tudi v obliki rožice (premera cca. 6 cm)
  • škarje
  • mikrovalovna pečica
  • kuhalnica

Išlerji – sestavine:

Testo:

  • 360 g moke
  • 150 g orehov
  • 150 g sladkorja v prahu
  • 250 g masla
  • 2 rumenjaka
  • 1 vanilin sladkor
  • 3 žlice mleka

Krema:

  • 200 g mlečne čokolade
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 100 g masla
  • 3 jajca
  • 1 vanilin sladkor
  • 100 g temne čokolade za kuhanje
  • 3 žlice moke
  • 4 žlice mascarpone sira

Jedilne perlice in 100 g temne čokolade za okrasitev.

Moka za valjanje.

Išlerji – postopek:

V skledo denemo vse sestavine za testo, ter vse skupaj premešamo in zgnetemo v gladko testo.

islerji

Testo pustimo v skledi, katero denemo v hladlinik in pustimo, da testo počiva 2 uri.

islerji-1

Po pretečenem času, ga vzamemo iz hladilnika. Pečico prižgemo in jo nastavimo na 160 °C. Delovno površino pomokamo, pravtako pomokamo tudi valjar in testo valjamo na cca 2-3 mm debeline. S kalupom režemo piškote, ki jih polagamo na pekač obložen s papirjem za peko.

islerji-2

Pekač potisnemo v pečico in jih pečemo 10-12 minut. Čas peke je odvisen od vaše pečice. Piškoti naj bodo rahlo zapečeni, ampak ne preveč rjavi.

islerji-3

Z ostankom testa, postopek ponavljamo, dokler nam ga ne zmanjka. Ko smo spekli vse piškote, pripravimo kremo. V srednjo kozico nalijemo vodo, toliko da prekrije cca. 4 cm višine kozice. Kozico postavimo na štedilnik in pustimo, da se voda greje. Čezenj postavimo manjšo kozico, ker bomo čokoladno kremo najprej kuhali na pari. V manjšo kozico nalomimo mlečno čokolado in dodamo maslo, mešamo in pustimo, da se počasi topi.

islerji-5

V skledico damo sladkor v prahu, jajca, vanilin sladkor in moko.

islerji-6

Z električnim mešalnikom dobro zmiksamo.

islerji-7

Ko se je čokolada z maslom stopila, jajčno mešanico zlijemo v kozico in med kuhanjem na pari miksamo še 5 minut.

islerji-9

Po petih minutah, sedaj čokoladno mešanico, pustimo, da se ohladi do sobne temperature. Nato v kozico dodamo mascarpone sir, dobro premešamo z metilco in postavimo v hladilnik za 2 uri, da se dobro ohladi.

islerji-10

Po pretečenem času, kozico vzamemo iz hladilnika. V manjši, na vročino odporni skledici, stopimo temno čokolado, s pomočjo mikrovalovne pečice. Tako da, čokolado segrevamo po 15 sekund na enkrat, vmes premešamo z žličko. Dokler se čokolada popolnoma ne stopi.

islerji-15

Stopljeno čokolado zlijemo v ohlajeno čokoladno zmes in z metlico dobro premešamo. Naredila se nam bo čudovita gladka krema.

islerji-11

Kremo napolnimo v vrečko za brizganje s poljubnim nastavkom.

islerji-12

Kremo nabrizgamo na en piškot, ter čezenj postavimo drug piškot. Pazimo, da so hrbtne strani piškotov obrnjene navznoter, proti kremi.

islerji-13

islerji-14

Ko smo napolnili vse piškote, v mikrovalovni pečici zopet stopimo temno čokolado. Naplonimo jo v kuhinjsko vrečko, kateri odrežemo konico in na Išlerje delamo majhne kupčke čokolade, na katere damo par jedilnih srebrnih perlic.

islerji-16

islerji-17

Išlerje lahko tudi prebrizgamo, jih poljubno porišemo, ali pa jih s čokolado prelijemo v celoti, v tem primeru boste potrebovali več čokolade za oblivanje. Pustimo, da se čokolada strdi in uživamo! 🙂

 

Nom nom in dober tek! 😉

-Balubah

Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 4.8]

Dodaj odgovor