Indijančki
Če se želite posladkati, bodo indijančki prava poslastica tudi za vas. S čokolado oblit, sladek in puhast indijanček, vsakega spravi v dobro voljo. Še en okusen način porabe beljakov, ki nam včasih ostanejo pri peki. Priprava ni težavna. Poskusite! 😀
Indijančki – pripomočki:
- štedilnik
- večja in srednja kozica, oz. kozica za kuhanje na pari
- električni mešalnik
- pladenj
- žlička
- skodelica
- vrečka za brizganje
- mikrovalovna pečica
Indijančki – sestavine:
Beljakova pena:
- 5 beljakov
- 600 g sladkorja v prahu
- 1 dl vode
- vanilin sladkor
- ščepec sode bikarbone
Čokoladni obliv:
- 400 – 500 g poljubne čokolade
- 4 žlice olja
Potrebovali bomo še navadne okrogle piškote, premera cca. 5 cm in tekočo vodo za kuhanje na pari.
Indijančki – postopek:
Pripravimo kozici za kuhanje na pari, tako da v spodnjo, večjo kozico zlijemo toliko vode, da prekrije približno 4 cm višine. Voda se ne sme dotikati zgornje kozice, v kateri bomo kuhali na pari. Ko v spodnji kozici voda začne rahlo vreti, ogenj malenkost znižamo, toliko da ne vre na vso moč.
V zgornjo kozico zlijemo beljake, vodo in stresemo sladkor v prahu, vanilin sladkor, ter dodamo sodo. Z električnim mešalnikom stepamo 15 minut in ves čas kuhamo nad paro, pena se nam bo počasi lepo zgoščevala.
Po končanem stepanju, kozico odstavimo s štedilnika in zgornjo kozico vzamemo iz spodnje, ker je voda še vedno topla in se tako pena še vedno greje. Pripravimo piškote, ki jih lahko spečemo, ali pa uporabimo kupljene, po želji.
Beljakovo peno napolnimo v vrečko za brizganje. Uporabite lahko nastavek z zvezdico ali samo okrogel, po želji.
Na vsak piškot posebej, nabrizgamo kupček pene. Kupček naj ne bo višji od cca. 7 cm. In že imamo obliko indijančka. Postavljamo jih na raven krožnik ali pladenj.
Ko smo naredili vse indijančke, pladenj postavimo v hladilnik za eno uro, da se dobro ohladijo in se pena malo “usede”, ter nekoliko otrdi. Po eni uri, v mikrovalovni pečici, ali nad paro stopimo čokolado. Če jo boste topili v mikrovalovni pečici, uporabite stekleno ali keramično posodo, brez zlatih ali srebrnih obraskov, ter jo grejte 15 sekund na enkrat, z vmesnim mešanjem, dokler se ne stopi. Čokoladi dodamo olje, premešamo jo z žličko in jo prelijemo v skodelico, ali drugo ožjo in višjo posodico. Vsak indijanček posebej pomakamo v čokolado, tako da ga primemo za piškot, ga obrnemo na glavo in ga počasi potopimo v čokolado. Z indijančkom po čokoladi ne “mešamo”, ker se nam tako lahko razpolovi in nam ena polovica ostane v čokoladi. Preverjeno! 😉
Indijančke odlagamo nazaj na pladenj, ali krožnik in pustimo, da se čokolada na njih strdi.
Postopek lahko pospešimo, če jih damo v hladilnik.
Nom nom in dober tek! 😉
-Balubah