Hrustljave rožice
Print Friendly, PDF & Email

Hrustljave rožice so okusno hrustljavo in ne preveč sladko pecivo, ki je tudi zelo lepega videza. Hrustljave rožice imajo mehko in nežno sredico in so obdane s hrustljavo zapečeno skorjico. V sredini je vdolbina, napolnjena z marmelado, ki daje pecivu obliko čudovite rožice. Sledite temu receptu in si pripravite 9 čudovitih hrustljavih rožic. Teža posamezne rožice je približno 90 do 100 g.

Pripomočki za hrustljave rožice

  • valjar za testo
  • ena lesena palica za nabodala
  • električni mešalnik
  • papir za peko
  • pekač velikosti vaše pečice

Sestavine za hrustljave rožice

  • 20 g svežega kvasa
  • 100 ml mlačnega mleka
  • 2 veliki jušni žlici sladkorja
  • 1 vrečka vanilijevega sladkorja
  • 500 g bele gladke moke tip 500
  • 1 čajna žlička soli
  • 1 beljak
  • 80 ml sončničnega olja

In še:

  • za premaz pred pečenjem 1 rumenjak in 2 žlici mleka
  • 80 g marmelade po lastni izbiri
  • 2 žlici sladkorja v prahu (ni obvezna sestavina)

Kako pripravimo hrustljave rožice

Zdrobimo 20 g svežega kvasa v večjo posodo. Dodamo 100 ml mlačnega mleka in dve veliki jušni žlici sladkorja.

Vse dobro premešamo z metlico in pustimo približno 10 minut na toplem, da kvas vzhaja.

Sedaj dodamo odtehtano moko, premešamo in stresemo 1 čajno žličko soli.

Ponovno premešamo ter dodamo 1 vrečko vaniljevega sladkorja. Vzamemo 1 jajce in ločimo beljak od rumenjaka. Beljak vlijemo v moko in premešamo. Rumenjak pustimo ob strani, potrebovali ga bomo kasneje.

Sedaj se vrnemo na pripravo testa. Vanj dodamo še 80 ml sončničnega olja, premešamo in zgnetemo testo; lahko s pomočjo električnega mešalnika ali pa ročno.

Ko je testo dobro pregneteno, ga pokrijemo s kuhinjsko brisačo ali plastično folijo in pustimo, da vzhaja na toplem približno 30 minut.

Ko čas poteče, vzhajano testo stresemo na pomokano površino.

Sedaj testo oblikujemo v podolgovato, roladi podobno obliko ter jo razrežemo na 9 enakih delov.

Vsak odrezani del posebej oblikujemo v kroglico. Ko smo oblikovali vseh devet kroglic, jih zložimo na pomokano površino in pokrijemo s plastično folijo ter pustimo ponovno vzhajati za kakšnih 15 minut.

Ko čas poteče, vzamemo eno  kroglico, jo postavimo na pomokano površino ter s pomočjo valjarja razvaljamo v krog, na približno 2 mm debeline. Tako oblikovan krog razrežemo na 8 enakih trikotnih delov.

Razrezane dele (trikotnike) zložimo drug na drugega. Vzamemo leseno paličico za nabodala in jih po sredini močno pritisnemo.

Odstranimo leseno paličico in privzdignemo testo, ter ga postavimo na delovno površino v pokončni položaj z širšim delom trikotnika navzdol.

Sedaj ga nekoliko zavrtimo tako, da dobimo obliko listov na širokem, spodnjem delu trikotnika.

Ko smo trikotnik zavrteli, ga samo s prstom pritisnemo navzdol tako, da mu v sredini naredimo jamico.

v narejeno jamico damo eno čajno žličko poljubno izbrane marmelade in pripravljeno pecivo zložimo na pekač velikosti vaše pečice, ki smo ga pred tem obložili s peki papirjem.

Po enakem postopku pripravimo tudi ostalih 8 rožic. Ko smo napolnili pekač, vzamemo pripravljeni rumenjak, katerega smo razžvrkljali in mu dodali mleko in z njim premažemo vsako rožico posebej.

Pekač postavimo v na 180 °C segreto pečico in pečemo okoli 30 minut. Čas in temperaturo pečenja po potrebi prilagodite svoji pečici. Ko so hrustljave rožice pečene, jih vzamemo iz pečice in pokrijemo s kuhinjsko brisačo ter počakamo, da se nekoliko ohladijo.

Po želji jih lahko potrosimo malo sladkorja v prahu in postrežemo.

Dober tek. 🙂

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor