Flambirane banane
Aromatična sladica, ki jo preprosto morate pripraviti. Priprava ni zahtevna, čeprav se vam bo mogoče zdelo tako, če niste ravno vešči flambiranja. Pripravite jo, ne bo vam žal.
Flambirane banane – pripomočki
- vžigalnik
Flambirane banane – sestavine
Za 2 osebi
- 2 banani
- 20 g masla
- 1 vrečka vaniljevega sladkorja
- 4 žlice ruma ali konjaka
- čokolada v kapljicah (cca. 3 žlice) ali 2 rebri (vrstici) mlečne čokolade
- po želji stepena sladka smetana in sladoled
Flambirane banane – priprava
Najprej v vodni kopeli stopimo čokolado. To naredimo tako, da v večjo posodo nalijemo samo toliko vode, da prekrije dno. Na to posodo postavimo manjšo posodo, v katero damo čokolado. Vodo zavremo in pri nizki temperaturi topimo čokolado. Mešamo, da se nam ne zažge. Če bomo uporabili dovolj kvalitetno čokolado, se nam ta ne bo prijemala posode. Ko je čokolada popolnoma stopljena, jo pustimo ob strani.
Medtem v ponev damo cca. 20 g masla in ga stopimo. Banani narežemo po dolgem in ko je maslo stopljeno, dodamo banane.
Banane pri srednji temperaturi popečemo na obeh straneh. Pazimo, da jih ne zlomimo, ko jih obračamo. Vmes posujemo s sladkorjem.
Nato v ponev in po bananah polijemo rum ali konjak. Z vžigalnikom prižgemo in pustimo, da ogenj ugasne in alkohol izhlapi.
Banane so tako pripravljene. Previdno jih damo na krožnik, dodamo omako, ki je nastala in kar z žlico po vrhu polijemo s stopljeno čokolado. Po želji lahko zraven ponudimo še stepeno sladko smetano in vanilijev sladoled.
Pa veselo sladkanje!