Figova pita
Print Friendly, PDF & Email

Slastne sladke fige, čudoviti sadeži že sami po sebi. Če pa iz njih pripravimo slastno figovo pito, bomo ustvarili super sladico, ki preverjeno ne bo dočakala naslednjega dne. 🙂 Figova pita je zelo okusna, priporočam jo vsem, ki imate radi fige.

figova-pita-12

Figova pita – pripomočki:

  • štedilnik
  • kuhinjska pečica
  • okrogel pekač premera cca. 30 cm
  • metlica
  • skleda
  • skledica
  • žlica
  • manjša kozica
  • vilica
  • kuhinjska tehtnica
  • merica za tekočine
  • nož
  • deska za rezanje

Figova pita – sestavine:

Testo:

  • 150 g moke
  • 100 g masla
  • 50 g sladkorja

Krema:

  • rumenjak
  • 250 ml mleka + 3 žlice mleka
  • 40 g škroba
  • 30 g sladkorja
  • 1 figa
  • 1/3 stroka vanilije

In še:

350 g manjših fig, 2 žlici mandljev v lističih

Figova pita – postopek:

Začnemo s testom, tako da v skledo denemo moko, maslo in sladkor.

figova-pita

Počakamo 5 minut, da se maslo nekoliko omehča, ter vse skupaj zamesimo v gladko testo. Skledo s testom postavimo za 15 minut v hladilnik.

figova-pita-1

Pečico prižgemo, pripravimo pekač in po 15-ih minutah testo z rokami, porazdelimo po celotnem pekaču, kar se le da, enakomerno.

figova-pita-7

Pekač postavimo v pečico, ter testo pečemo 10 minut pri 180°C. Med tem, ko se testo peče, pripravimo kremo. Na štedilnik pristavimo kozico, v katero zlijemo mleko, ki mu dodamo pol stroka vanilije, ter pustimo, da se greje.

figova-pita-2

V skledici skupaj zmešamo, sladkor, škrob, rumenjak, 3 žlice mleka in figo, vse skupaj zmešamo z vilico, figo dobro pretlačimo, da postane masa enotna.

figova-pita-3

Ko je mleko pričelo vreti, mu odstranimo vanilijo, kozico odstavimo z ognja, ter rumenjakovo mešanico zlijemo v vroče mleko, ves čas mešamo z metlico.

figova-pita-4

figova-pita-5

Kozico postavimo nazaj na nizek ogenj in kuhamo, ter konstantno mešamo, dokler se krema lepo ne zgosti, cca. 4 minute.

figova-pita-6

Kremo odstavimo, ter pustimo, da se hladi. Vmes jo večkrat premešamo, da preprečimo nastajanje grudic. Če se vam zdi, da postaja krema med hlajenjem pretrda, ji dodajte še žlico ali dve mleka in dobro premešajte z metlico. Krema naj bo kremno mehka. Ko se je testo speklo, ga vzamemo iz pečice.

figova-pita-9

Pečico pustimo prižgano. Na deski za rezanje, na četrtinke razrežemo fige.

figova-pita-8

Kremo namažemo čez testo in fige zlagamo po kremi, rahlo jih potisnemo v kremo.

figova-pita-10

Ko smo zložili vse fige, čezenj potresemo mandlje v lističih.

figova-pita-11

Pekač postavimo nazaj v pečico in pito pečemo še 18-20 minut, pri 180°C, toliko, da mandlji dobijo malo barve.

Nom nom in dober tek! 😉

-Balubah

Ocena:
Skupaj: 16 Povprečno: 4.6]

Dodaj odgovor