Domači prijatelj
Print Friendly, PDF & Email

Pecivo domači prijatelj smo ponavadi pekli le ob božično – novoletnih praznikih, zdaj pa ga spečem tudi med letom in ga shranim, saj je take vrste pecivo, ki se ne pokvari tako hitro. No, čeprav pri nas doma se nikakor nima časa pokvariti, saj ga vedno prej zmanjka. Peka tega peciva je sila enostavna in lahko bi rekli, da je to izdatno pecivo, ker se ga “veliko nareže”. Domači prijatelj je dobro pecivo, polnega okusa.

Domači prijatelj

Domači prijatelj – pripomočki:

  • električni mešalnik (ni nujno)
  • tehtnica
  • posoda za mesenje
  • pekač v velikosti pečice
  • papir za peko
  • pečica
  • deska za rezanje
  • nož

Domači prijatelj – sestavine:

  • 3 jajca
  • 150 g kristalnega sladkorja
  • zavojček vaniljevega sladkorja (13 g)
  • 100 g narezanega poljubnega suhega (ali kandiranega) sadja
  • 100-150 g oreščkov (po izbiri)
  • 350 g bele mehke moke
  • 1/2 zavojčka pecilnega praška (pribl. 6 g)

Domači prijatelj – postopek

Najprej zmešamo jajca in sladkor skupaj z vaniljevim sladkorjem.

Domači prijatelj

Nasekljamo oreščke na poljubno velike koščke in pripravimo suho (oz. kandirano sadje). Jaz sem uporabila suhe marelice, rozine in kandirane češnje.

Domači prijatelj

V jajčno maso postopoma vmešamo narezane oreščke in suho sadje ter moko z dodanim pecilnim praškom.

Domači prijatelj

Dobljeno maso zamesimo v ne pretrdo testo. V kolikor se nam zdi testo zelo mehko, dodamo še malo moke.

Domači prijatelj

Iz testa naredimo tri štručke in jih položimo v pekač, katerega smo obložili s papirjem za peko.

Domači prijatelj

Pekač položimo v vnaprej ogreto pečico (klasično) na 180° C in pri isti temperaturi pečemo 20 – 25 minut oz. tako dolgo, da se lepo rjavo obarva.

Domači prijatelj

Pecivo domači prijatelj vzamemo iz pečice in ga pustimo nekaj minut (2-3 minute), da se le rahlo ohladi in še vročega narežemo na rezine poljubne debeline.

Domači prijatelj

Preden pecivo shranimo v posodo, ga pustimo, da se popolnoma ohladi.

Domači prijatelj

Prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.8]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor