Domači prijatelj
Pecivo domači prijatelj smo ponavadi pekli le ob božično – novoletnih praznikih, zdaj pa ga spečem tudi med letom in ga shranim, saj je take vrste pecivo, ki se ne pokvari tako hitro. No, čeprav pri nas doma se nikakor nima časa pokvariti, saj ga vedno prej zmanjka. Peka tega peciva je sila enostavna in lahko bi rekli, da je to izdatno pecivo, ker se ga “veliko nareže”. Domači prijatelj je dobro pecivo, polnega okusa.
Domači prijatelj – pripomočki:
- električni mešalnik (ni nujno)
- tehtnica
- posoda za mesenje
- pekač v velikosti pečice
- papir za peko
- pečica
- deska za rezanje
- nož
Domači prijatelj – sestavine:
- 3 jajca
- 150 g kristalnega sladkorja
- zavojček vaniljevega sladkorja (13 g)
- 100 g narezanega poljubnega suhega (ali kandiranega) sadja
- 100-150 g oreščkov (po izbiri)
- 350 g bele mehke moke
- 1/2 zavojčka pecilnega praška (pribl. 6 g)
Domači prijatelj – postopek
Najprej zmešamo jajca in sladkor skupaj z vaniljevim sladkorjem.
Nasekljamo oreščke na poljubno velike koščke in pripravimo suho (oz. kandirano sadje). Jaz sem uporabila suhe marelice, rozine in kandirane češnje.
V jajčno maso postopoma vmešamo narezane oreščke in suho sadje ter moko z dodanim pecilnim praškom.
Dobljeno maso zamesimo v ne pretrdo testo. V kolikor se nam zdi testo zelo mehko, dodamo še malo moke.
Iz testa naredimo tri štručke in jih položimo v pekač, katerega smo obložili s papirjem za peko.
Pekač položimo v vnaprej ogreto pečico (klasično) na 180° C in pri isti temperaturi pečemo 20 – 25 minut oz. tako dolgo, da se lepo rjavo obarva.
Pecivo domači prijatelj vzamemo iz pečice in ga pustimo nekaj minut (2-3 minute), da se le rahlo ohladi in še vročega narežemo na rezine poljubne debeline.
Preden pecivo shranimo v posodo, ga pustimo, da se popolnoma ohladi.
Prijetno sladkanje!