Dobri stari medenjaki
Recept za te medenjake je zelo star, pa vendar so vsako leto, ko jih naredim, boljšega okusa. So enostavni za pripravo, zelo lepo popestrijo domači krožnik božičnega peciva.
Dobri stari medenjaki – pripomočki:
- tehtnica
- posoda za mesenje (ali mešalnik)
- majhna žlička
- podlaga za valjanje
- valjar
- čopič za mazanje
- pečica (navadna)
Dobri stari medenjaki – sestavine:
Za testo:
- 35 dag bele mehke moke
- 15 dag sladkorja v prahu
- 5 dag medu
- 2 jajci
- 5 dag masla ali margarine
- ščepec soli
- 1 majhna žlička sode bikarbone
- 1 majhna žlička cimeta v prahu
Za povrhu:
- 1 beljak za premaz
- pest celih orehov
Dobri stari medenjaki – postopek:
Najprej zmešamo jajca s sladkorjem, maslom in soljo. Vse suhe sestavine zmešamo v posebni posodi in jih postopoma vmešamo v maso.
Zamesimo testo in ga pustimo počivati na sobni temperaturi pol ure.
Od testa jemljemo majhne koščke in naredimo hlebčke ter jh malo potlačimo.
Na sredino vsakega hlebčka potisnemo košček celega oreha in premažemo z beljakom.
Pečemo jih v vnaprej ogreti pečici na 170 stopinj Celzija približno 12 minut oz. tako dolgo, da se obarvajo. Po želji jih lahko zapečemo bolj ali manj.
Prijetno sladkanje!