Dobri stari medenjaki
Print Friendly, PDF & Email

Recept za te medenjake je zelo star, pa vendar so vsako leto, ko jih naredim, boljšega okusa. So enostavni za pripravo, zelo lepo popestrijo domači krožnik božičnega peciva.

dobri stari medenjaki

Dobri stari medenjaki – pripomočki:

  • tehtnica
  • posoda za mesenje (ali mešalnik)
  • majhna žlička
  • podlaga za valjanje
  • valjar
  • čopič za mazanje
  • pečica (navadna)

Dobri stari medenjaki – sestavine:

Za testo:

  • 35 dag bele mehke moke
  • 15 dag sladkorja v prahu
  • 5 dag medu
  • 2 jajci
  • 5 dag masla ali margarine
  • ščepec soli
  • 1 majhna žlička sode bikarbone
  • 1 majhna žlička cimeta v prahu

Za povrhu:

  • 1 beljak za premaz
  • pest celih orehov

Dobri stari medenjaki – postopek:

Najprej zmešamo jajca  s sladkorjem, maslom in soljo. Vse suhe sestavine zmešamo v posebni posodi in jih postopoma vmešamo v maso.

dobri stari medenjaki

Zamesimo testo in ga pustimo počivati na sobni temperaturi pol ure.

dobri stari medenjaki

Od testa jemljemo majhne koščke in naredimo hlebčke ter jh malo potlačimo.

dobri stari medenjaki

Na sredino vsakega hlebčka potisnemo košček celega oreha in premažemo z beljakom.

dobri stari medenjaki

Pečemo jih v vnaprej ogreti pečici na 170 stopinj Celzija približno 12 minut oz. tako dolgo, da se obarvajo. Po želji jih lahko zapečemo bolj ali manj.

dobri stari medenjaki

Prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 14 Povprečno: 4.3]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor