Dobre čokoladno limonine lunice
Lunice – pecivo, ki ga imamo vsi radi. Čokoladno limonine lunice združujejo okus čokolade ter svežino in kislost limone, katera ustvari ravnovesje sladkih okusih. Priprava je enostavna in hitra.
Dobre čokoladno limonine lunice – pripomočki:
- Pekač mere 30 x 17 cm
- okrogli modelčke za piškote (lahko tudi kozarec)
Dobre čokoladno limonine lunice – sestavine:
Biskvit:
- 200 g stopljenega masla
- 4 jajca
- 200 g sladkorja v prahu
- 190 g namenske moke za pecivo (če nimam, uporabimo gladko moko)
- 35 g grenkega kakava
- 1 vaniljev sladkor
Limonin preliv:
- 300 g sladkorja v prahu
- 4 žlice limonine soka
- cca. 2 do 3 žlice vode (previdno)
- 1/2 kavne žličke citronke
Dobre čokoladno limonine lunice – postopek:
Maslo stopimo in pustimo, da se do mlačnega ohladi. In nato najprej zmešamo maslo in sladkor v prahu.
Nato primešamo 4 jajca in mešamo tako dolgo, da dobimo gladko jajčno kremo.
Dodamo moko in grenki kakav. Za peciva rada uporabim dober in močan grenki kakav. Če imamo svetli kakav, ga dodamo nekoliko več in za enako količino zmanjšamo količino moke. Dober kakav da biskvitu lepo, temno čokoladno barvo in odličen okus čokolade.
Pekač obložimo s peki papirjem in vanj prelijemo biskvitno testo. Testo poravnamo in damo peči v predhodno ogreto pečico na 180 stopinj Celzija, klasične peke, 20 minut oz. odvisno od pečice.
Med tem, ko se biskvit peče, se lotimo sladkorno limoninega preliva. V 300 g sladkorja v prahu dodamo 4 žlice limone, 1/2 kavne žličke citronke in 1 žlico vode. Premešamo. Če je preliv še suh in se noče povezati, previdno dodajamo vodo. Najprej dodamo pol žlice in premešamo. Če je potrebno dodamo še pol žlice. Tekočino dodajamo previdno, kajti preliv zelo hitro postane preredek. Če se nam to zgodi, dodamo sladkor v prahu. Preliv naj bo dokaj gost, vendar toliko, da ga lahko prelijemo. Citronka ni obvezna, vendar meni je zelo všeč, da okusim kislost preliva, kateri se združi s sladkim čokoladnim biskvitom.
Ko je biskvit pečen, ga vzamemo iz pečice in prelijemo z limoninim sladkornim prelivom.
Preliv razporedimo čez celotno površino biskvita.
Počakamo, da se preliv skoraj povsem strdi in nato z okroglim modelčkom izrezujemo polmesece.
Če bomo lunice izrezovali, ko bo preliv še mehak, bo stekel čez robove lunic, kot je vidno iz spodnje slike. Zato počakajte, da se preliv strdi in lunice bodo popolne.
Izrezane lunice polagamo na pladenj. Po želji jih lahko dekoriramo, ni pa obvezno.
Prijetno sladkanje!