Dobra čokoladna rolada
Print Friendly, PDF & Email

Rolade so “evergreen” sladice, primerne so za vsako priložnost in vedno potešijo željo po sladkem. Jaz jim pravim tudi “tik tak” sladice, ker kakor hitro nastanejo, tako hitro tudi izginejo. Takšna je tudi ta čokoladna rolada, ki je res dobra in enostavna za pripravo. Poglejmo.

dobra-cokoladna-rolada

Dobra čokoladna rolada – pripomočki

  • skleda za mešanje
  • mešalnik
  • pekač v velikosti pečice
  • papir za peko
  • pečica
  • kuhinjska krpa
  • kozica
  • štedilnik – grelna plošča
  • velika kuhinjska žlica
  • vilice

Dobra čokoladna rolada – sestavine

Za biskvit

  • 6 jajc
  • 12 dag sladkorja (6 velikih žlic)
  • 12 dag moke (6 velikih žlic)
  • pol zavojčka pecilnega praška (ali 1 majhna žlička)

Za čokoladno kremo

  • 250 ml smetane za stepanje
  • 250 g maskarpone sira
  • 200 g jedilne čokolade
  • 2 žlički želatine v prahu (ali instant želatine)

Dobra čokoladna rolada – postopek

Sladkor in jajca penasto zmešamo, da masa naraste. V moko vmešamo pecilni prašek in jo počasi po žlicah dodajamo v maso.

dobra-cokoladna-rolada

Pripravimo pekač obložen s papirjem za peko in vlijemo maso v pekač.

dobra-cokoladna-rolada

Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija (klasična peka. Pekač položimo v pečico in pečemo 13-15 minut. Ko je testo pečeno, ga skupaj s papirjem za peko obrnemo na mokro kuhinjsko krpo.

dobra-cokoladna-rolada

Odstranimo papir za peko, biskvit pa zvijemo skupaj s kuhinjsko krpo in pustimo zavitega, da se ohladi.

dobra-cokoladna-rolada

Med tem časom pripravimo kremo. Najprej stepemo smetano do srednje trdote (ne sme biti preveč trda). Nato v smetano počasi, po žlicah, dodajamo maskarpone sir ter z mešalnikom mešamo na najnižji stopnji, da nastane bolj čvrsta krema. V nastalo kremo dodamo ohlajeno čokolado, katero smo predhodno stopili na nizki temperaturi, v kozici, na štedilniku (lahko tudi v mikrovalovni), da je postala kremasta in ne tekoča. V kolikor želimo bolj čvrsto kremo, na koncu dodamo še 2 žlički razpuščene želatine ali instant želatine (pripravimo po navodilih na embalaži).

dobra-cokoladna-rolada

Ohlajen biskvit razvijemo.

dobra-cokoladna-rolada

Namažemo ga s pripravljeno kremo. Nekaj kreme (cca 2 dl) pustimo za kasneje, za premaz – dekoracijo rolade.

dobra-cokoladna-rolada

Premazan biskvit zrolamo v rolado in pustimo nekaj časa na hladnem, da se krema strdi.

dobra-cokoladna-rolada

Rolado premažemo s kremo, katero smo prihranili, po želji pa lahko rolado tudi oblijemo s stopljeno čokolado, posujemo z mletim sladkorjem ali pa enostavno razrežemo in postrežemo. Jaz sem jo premazala s kremo in z vilicami po kremi potegnila črte. Rolada je odlična takoj, ravno tako pa še naslednji dan, če je prej ne zmanjka.

dobra-cokoladna-rolada

Prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 29 Povprečno: 4.4]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor