Dobra čokoladna rolada
Rolade so “evergreen” sladice, primerne so za vsako priložnost in vedno potešijo željo po sladkem. Jaz jim pravim tudi “tik tak” sladice, ker kakor hitro nastanejo, tako hitro tudi izginejo. Takšna je tudi ta čokoladna rolada, ki je res dobra in enostavna za pripravo. Poglejmo.
Dobra čokoladna rolada – pripomočki
- skleda za mešanje
- mešalnik
- pekač v velikosti pečice
- papir za peko
- pečica
- kuhinjska krpa
- kozica
- štedilnik – grelna plošča
- velika kuhinjska žlica
- vilice
Dobra čokoladna rolada – sestavine
Za biskvit
- 6 jajc
- 12 dag sladkorja (6 velikih žlic)
- 12 dag moke (6 velikih žlic)
- pol zavojčka pecilnega praška (ali 1 majhna žlička)
Za čokoladno kremo
- 250 ml smetane za stepanje
- 250 g maskarpone sira
- 200 g jedilne čokolade
- 2 žlički želatine v prahu (ali instant želatine)
Dobra čokoladna rolada – postopek
Sladkor in jajca penasto zmešamo, da masa naraste. V moko vmešamo pecilni prašek in jo počasi po žlicah dodajamo v maso.
Pripravimo pekač obložen s papirjem za peko in vlijemo maso v pekač.
Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija (klasična peka. Pekač položimo v pečico in pečemo 13-15 minut. Ko je testo pečeno, ga skupaj s papirjem za peko obrnemo na mokro kuhinjsko krpo.
Odstranimo papir za peko, biskvit pa zvijemo skupaj s kuhinjsko krpo in pustimo zavitega, da se ohladi.
Med tem časom pripravimo kremo. Najprej stepemo smetano do srednje trdote (ne sme biti preveč trda). Nato v smetano počasi, po žlicah, dodajamo maskarpone sir ter z mešalnikom mešamo na najnižji stopnji, da nastane bolj čvrsta krema. V nastalo kremo dodamo ohlajeno čokolado, katero smo predhodno stopili na nizki temperaturi, v kozici, na štedilniku (lahko tudi v mikrovalovni), da je postala kremasta in ne tekoča. V kolikor želimo bolj čvrsto kremo, na koncu dodamo še 2 žlički razpuščene želatine ali instant želatine (pripravimo po navodilih na embalaži).
Ohlajen biskvit razvijemo.
Namažemo ga s pripravljeno kremo. Nekaj kreme (cca 2 dl) pustimo za kasneje, za premaz – dekoracijo rolade.
Premazan biskvit zrolamo v rolado in pustimo nekaj časa na hladnem, da se krema strdi.
Rolado premažemo s kremo, katero smo prihranili, po želji pa lahko rolado tudi oblijemo s stopljeno čokolado, posujemo z mletim sladkorjem ali pa enostavno razrežemo in postrežemo. Jaz sem jo premazala s kremo in z vilicami po kremi potegnila črte. Rolada je odlična takoj, ravno tako pa še naslednji dan, če je prej ne zmanjka.
Prijetno sladkanje!