Čokosi
Print Friendly, PDF & Email

Čokosi so hrustljavi in hitro pripravljeni keksi, po receptu, ki ga je uporabljala že moja babica. To so zelo okusni keksi, ki se preprosto stopijo v ustih. Spominjam se, ko smo jih, še kot otroci, dobili ob skodelici čaja.

Po tem že skoraj 50 let starem receptu, bomo dobili okoli 50-60 čokosov, odvisno kako velike bomo naredili. Če bomo ohlajene čokose pospravili v škatlo za kekse s pokrovom, bomo v njihovem slastnem okusu uživali dlje, res pa, da pri nas kaj več kot teden dni ni obstal nobeden. 😉

Pripomočki za izdelavo čokosov:

  • električni mikser
  • tehtnica
  • velika jušna žlica
  • dve globlji plastični posodi za mešanje sestavin
  • 4 krožniki ali posodice za tehtanje sestavin
  • 1 mala čajna žlička
  • pekač velikosti vaše pečice
  • papir za peko
  • posoda z pokrovom za shranjevanje
  • električna pečica

Sestavine za izdelavo čokosov

Za okoli 50-60 čokosov

  • 250 g kokosove moke
  • 120 g čokolade v prahu
  • 100 g mletih orehov
  • 250 g sladkorja v prahu
  • 2 zavojčka vaniljevega sladkorja
  • 3 cela jajca
  • 1 mala žlička cimeta
  • 2 veliki žlici ruma

In še:

  • 50 g sladkorja v prahu za posip

Postopek priprave čokosov

Najprej odtehtamo in ločimo vsako sestavino posebej, po zgoraj napisanem vrstnem redu. Tako si bomo olajšali delo.

Odtehtane sestavine postavimo na stran in na delovno površino postavimo dve globlji posodi. V prvo posodo damo samo beljake v drugo pa rumenjake. Z električnim mešalnikom na največji hitrosti stepemo beljake v trden sneg.

Na to v drugi posodi stepemo še rumenjake, v katere postopoma dodajamo  sladkor v prahu in vaniljev sladkor. Ko se masa spremeni v grudasto, dodamo čokolado v prahu, kokosovo moko in orehe.

Mešalnik nastavimo na nižjo hitrost in še naprej mešamo sestavine.

Na koncu dodamo eno malo čajno žličko cimeta in dve veliki jušni žlici ruma in ponovno premešamo.

Ko so vse sestavine združene, odložimo električni mešalnik in s pomočjo žlice, sestavinam dodamo sneg iz beljakov. Maso na rahlo premešamo in združimo.

Pripravimo pekač in ga obložimo z papirjem za peko. Iz narejene mase, oblikujemo male kroglice, delamo jih tako, da maso zajamemo z žlico (mase zajamemo za poravnano žlico) in s pomočjo prstov iz zajete mase naredimo kroglico.

Postopek ponavljamo vse dokler ne zmanjka narejene mase. Tako  oblikovane kroglice polagamo na obloženi pekač.

Napolnjeni pekač postavimo v segreto pečico na 180 °C (klasična pečica) in pečemo 10 minut. Po poteku tega časa, pekač vzamemo iz pečice in pustimo narejene čokose na pekaču, da se popolnoma ohladijo.

Ohlajene čokose zložimo v škatlo za kekse in jih potrosimo s sladkorjem v prahu. Čokosi so pripravljeni.

Prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 21 Povprečno: 4.4]

Dodaj odgovor