Čokoladno vanilijevi piškoti
Čokoladno vanilijevi piškoti so pisanega videza in so še posebej zanimivi otrokom. Polnjeni s čokolado, so hrustljavi, krhki in slastnega okusa.
Čokoladno vanilijevi piškoti – pripomočki
- posoda za gnetenje
- površina za valjanje
- valjar
- modelček za izrezovanje piškotov
- pekač
- papir za peko
- pečica
- posoda za taljenje čokolade
- žlička
Čokoladno vanilijevi piškoti – sestavine
Za temno testo:
- 130 g mehke moke
- 115 g masla
- 1 zavojček vanilijevega sladkorja
- 3 velike žlice mleka
- 55 g mletega sladkorja
- 1 zavojček čokoladnega pudinga (v prahu)
Za svetlo testo:
- 130 g mehke moke
- 115 g masla
- 1 zavojček vanilijevega sladkorja
- 3 velike žlice mleka
- 55 g mletega sladkorja
- 1 zavojček vanilijevega pudinga (v prahu)
Za nadev:
- 75 g mlečne čokolade
- 75 g mlečne čokolade noisette
Čokoladno vanilijevi piškoti – postopek
Zamesimo testo in sicer enega iz sestavin za temno testo in drugega iz sestavin za svetlo testo. Položimo ju na hladno mesto, kjer naj počivata 1-2 uri, lahko pa tudi več.
Najprej razvaljamo temno testo na debelino približno 3 mm.
Z modelčkom izrežemo poljubne oblike – rožice, zvezdice, … in pečemo v ogreti pečici na 175 stopinj Celzija približno 12 minut.
Ravno tako razvaljamo svetlo testo in v sredini piškota izrežemo majno zvezdico, rožico, krogec, … Piškote iz svetlega testa spečemo ravno tako v pečici ogreti na 175 stopinj Celzija. Pazimo, da jih ne spečemo preveč, da ne potemnijo.
Pečene piškote pustimo nekaj časa v pekaču , da se malo ohladijo in jih odstranimo s papirja za peko, dokler so še malo mlačni.
V kozici na zelo nizki temperaturi stopimo čokolado in mešamo, da dobimo gladko maso. Čokolada ne sme biti vroča temveč le mlačna.
Temni del piškota namažemo s čokolado in nanjo položimo svetli del. Če se nam število svetlih in temnih piškotov na koncu ne izide, lahko pikote kombiniramo poljubno z majnihmi zvezdicami, katere smo izrezali iz svetlega dela piškota in spekli.
Piškote postavimo na hladno za nekaj ur oz. čez noč, da se čokolada strdi. Tako zelo so dobri, da vsak hrustljavi grižljaj poplača ves vložen trud. Prijetno sladkanje!