Čokoladni kolač z orehi in pistacijo
Vse kar je povezano s čokolado, je vedno dobro. Če pa dodamo še orehe in pistacijo, pričaramo zelo slasten in sočen čokoladni kolač z orehi in pistacijo.
Čokoladni kolač z orehi in pistacijo – pripomočki:
- tehtnica
- sekljalnik
- žlica
- ponvica
- električni mešalec
- skleda za mešanje
- pekač za srnin hrbet 30 x 10 cm
Čokoladni kolač z orehi in pistacijo – sestavine:
Testo:
- 70 g masla sobne temperature
- 6 jajc
- 150 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- 2 žlici krušnih drobtin
- 50 ml ruma ali 50 ml vode in nekaj kapljic rumove arome
- 100 g temne čokolade
- 100 g orehov
- 50 gramov pistacije
- 40 g gladke moke
Preliv:
- 50 g masla
- 100 g temne čokolade
- 2 žlici smetane za kuhanje
Čokoladni kolač z orehi in pistacijo – postopek:
Jajca ločimo rumenjake od beljakov in iz beljakov stepemo sneg. Sneg odložimo za pozneje. Rumenjake, sladkor, maslo sobne temperature in vaniljev sladkor stepemo v kremno zmes.
Odtehtamo orehe in pistacijo ter ju v sekljalniku na fino zmeljemo.
K jajčni masi dodamo moko, mlete orehe in pistacijo. Premešamo, da se sestavine enakomerno porazdelijo.
V skodelico odmerimo 2 žlici krušnih drobtin in jih prelijemo z rumom ali z vodo z rumovo aromo. Pustimo, da se krušne drobtine napojijo s tekočino. Nato nad soparo stopimo temno čokolado. Stopljeno čokolado dodamo v zmes za testo. Dodamo tudi napojene krušne drobtine in vse skupaj dobro premešamo.
Na koncu primešamo še sneg beljakov. Najprej jih mešamo z lopatko, nato na kratko še z električnim mešalcem z najnižjo hitrostjo.
Izberemo pekač za srnin hrbet in ga temeljito namažemo z maslom ter rahlo potrosimo z ostro moko, da bo pecivo po peki lepo “padlo” iz pekača in se ne bo sprijelo.
Pekač napolnimo z zmesjo testa in damo pečti v predhodno ogreto pečico na 170 stopinj Celzija, klasične peke, 40 do 45 minut.
Po pečenju vzamemo pekač iz pečice in počakam cca. 5 minut, nato ga na podlago obrnemo narobe in pustimo, da se nekoliko ohladi. V kozici nad soparo stopimo maslo in čokolado, na koncu primešamo še smetano za kuhanje. Pripravljeni čokoladni preliv prelijemo čez kolač in pustimo, da se ohladi.
Po navdihu okrasimo, razrežemo in ponudimo.