Čokoladne spiralice
Čokoladne spiralice so piškotki zelo prijetnega okusa in krhke teksture. Pašejo v vseh letnih časih, še najbolj pa na kakšen deževen dan, ko se nam nikamor ne mudi. 🙂
Čokoladne spiralice – pripomočki:
- kuhinjska pečica
- pekač
- papir za peko
- skleda
- žlička
- valjar
- oster nož
- kuhinjska tehtnica
Čokoladne spiralice – sestavine:
- 370 g moke
- 250 g masla
- 120 g sladkorja
- 4 polne žličke kakava v prahu (nesladkan)
Čokoladne spiralice – postopek:
V skledo denemo moko in sladkor, ter čezenj na kocke narežemo maslo.
Vse skupaj, z rokami zgnetemo v gladko testo, ki ga pustimo počivati 15 minut.
Maso razdelimo na tri približno enake dele.
En del odstavimo, ostala dva pa rahlo sploščimo.
V drugega damo eno žličko kakava v prahu, v tretjega pa tri žličke kakava v prahu.
Obe masi dobro zgnetemo, da se kakav dobro pomeša v testo. Mase denemo v skledo in nato v hladilnik za 15 minut.
Po 15ih minutah, med dvema kosoma papirja za peko, razvaljamo vse tri mase, cca 2 mm na debelo, vsako posebej.
Nato na srednje rjavo maso, položimo svetlo maso, ter čezenj še temno maso. Vse mase prestavljamo, ko so še na peki papirju.
Papir za peko, vsakič odlupimo pod zelo nizkim kotom.
Ko so vse tri mase skupaj, jih še enkrat na rahlo razvaljamo, da se bolje sprimejo skupaj.
Nato s pomočjo papirja za peko, razvaljano testo zavijemo v rulado. Zavijamo na rahlo, ampak tesno, da nam na sredini ne ostane zrak.
Z ostrim nožem, režemo za cca pol cm debele rezine in že lahko opazimo lepo spiralo v vsakem piškotu posebej.
Ostanke, lahko rahlo stisemo skupaj in jih pravtako narežemo v piškotke, ter jih spečemo. Dobili bodo bolj marmornat vzorček. 🙂
Polagamo jih na papir za peko in jih v ogreti pečici pečemo 13-14 minut, pri 180°C.
Nom nom in dober tek! 😉
-Balubah